stožer civilne zaštite

Dva nova slučaja zaraze u Osječko-baranjskoj županiji

23.03.2020 u 12:39

Bionic
Reading

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su ponedjeljak u Osječko-baranjskoj županiji, a riječ je o osobama iz Osijeka, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite iz kojega još jednom pozivaju građana na pridržavanje propisanih mjera prevencije

Predstojnica Klinike za zarazne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić izjavila je novinarima kako su dvije novooboljele osobe hospitalizirane, a subjektivno su bez poteškoća i kliničkih simptoma bolesti.

Perić je rekla kako je stabilno i preostalih sedam zaraženih koji se također nalaze u bolnici, testira se još 12 uzoraka, a očekuje još desetak.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul kazao je kako su nadležne službe uglavnom uspjele evidentirati kontakte novoboljelih osoba, a izvor njihove zaraze je 'jedna neodgovorna osoba iz Karlovca koja je ranije bila pozitivna i već je napravila dosta problema na području Karlovca i Zagreba'.

Kožul je pozvao sve građane koji eventualno dobiju pozitivan nalaz na koronavirus da nadležnim službama daju iskrene odgovore, što je bilo važno za uspješno rješavanje prvih slučajeva koronavirusa u Ernestinovu i Ivanovcu.

Novinare je zanimalo jesu li istinite informacije da su novozaraženi vlasnici ili suvlasnici velike tvrtke koja se bavi proizvodnjom proizvoda, a koji su dosta u kontaktu s ljudima.

Kožul je najavio da će, ako to bude potrebno, biti izdvojeno sve što bi moglo biti problematično kada je u pitanju kontakt s ljudima.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestio je kako je u protekla 24 sata devet osoba prijavljeno zbog kršenja mjera samoizolacije, a potvrđena su četiri slučaja.

'U dva od ta četiri slučaja osobe nismo zatekli na adresi prebivališta, a naknadnim provjerama je utvrđeno da su napustili Hrvatsku i otišli u BiH', naveo je Bece.

Upitan koliko je ljudi nakon nedjeljnog potresa u Zagrebu krenulo prema Slavoniji i jesu li neki od njih trebali biti u samoizolaciji, odgovorio je kako je policija iz tih razloga na ulazu u županiju postavila pet blokadnih punkotva.

'Evidentirali smo oko 450 osoba koje su došle iz pravca Zagreba i sada provjeravamo ima li osoba koje eventualno krše mjeru samoizolacije', istaknuo je Bece.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Goran Ivanović izvijestio je kako je osječki Gradski prijevoz putnika dobio odobrenje Nacionalnog Stožera da može organizirati prijevoz radnika na posao u njihove tvrtke.

S obzirom na odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, Ivanović je kazao kako će Stožer dobro razraditi ovu zabranu kako bi se građanima točno objasnilio kome se treba javiti da bi dobili dozvolu koja im omogućuje odlazak na posao ili obavljanje drugih aktivnosti.

Župan Ivan Anušić ponovio je važnost pridržavanja odluka Nacionalnog i županijskog stožera, da se ne širi panika jer za to nema razloga, budući da sve službe funkcioniraju normalno i svakodnevno se prilagođavaju novim situacijama.