OBVEZUJUĆE PONUDE

Dva kupca žele Hypo banku u Hrvatskoj i regiji

12.05.2014 u 13:15

Bionic
Reading

Rok za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju poslovanja Hypo Alpe-Adria banke u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji istekao je u petak, a informaciju o najmanje dvije pristigle ponude potvrdila su Reutersu četiri izvora bliska transakciji

Na javni poziv za kupnju regionalne mreže nacionalizirane austrijske Hypo Alpe-Adria banke stigle su barem dvije ponude, potvrdila su četiri izvora bliska transakciji, objavio je Reuters.

Rok za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju poslovanja ove banke u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji istekao je u petak.

Prodaju je naložila Europska komisija, a proces koji bi trebao završiti do sredine iduće godine vodi Deutsche banka

Alexander Picker, izvršni direktor Hypo grupe i nekadašnji direktor Hypo banke u BiH, prošlog mjeseca ocijenio je kako su slabe šanse da jedna od dviju ponuda premaši knjigovodstvenu vrijednost od 500 milijuna eura


Hypo banka se nadala da će dobiti barem dvije ponude za cijelu regionalnu mrežu te poneku ponudu za dijelove mreže kako bi se zaoštrila konkurencija.

Ni austrijska vlada kao vlasnik ni Hypo banka ni Deutsche Bank nisu željeli komentirati proces prodaje, no Reutersov izvor rekao je kako je 'dobro da su stigle barem dvije ponude'.

Austrijski mediji špekuliraju o raznim mogućim ponuđačima - od kineskih i indijskih, sve do najvećih američkih banaka, fondova i ulagača.

Hypo Alpe-Adria banka je lani u regiji zabilježila gubitak od 286 milijuna eura, nakon što je u rezervacije za rizične kredite izdvojila 340 milijuna eura.

Na kraju prošle godine banka je raspolagala imovinom od 8,6 milijardi eura, kreditni portfelj iznosio je 6,4 milijarde eura, a depoziti 4,1 milijardu eura. Udio nenaplativih kredita iznosio je 12,3 posto.

Izvršni direktor Hypo banke Picker je prošlog mjeseca najavio da bi prodaja mogla biti završena do kraja godine.