morh u akciji

Dva kanadera i airtractor gase požar kod Drniša

02.09.2019 u 19:18

Bionic
Reading

Dva kanadera i jedan airtractor u ponedjeljak popodne upućeni su u gašenje požara na lokaciji Moseć-Crni Vrh kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji.

Ministarstvo obrane je priopćilo kako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 1. rujna zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 44 požara (25 u Šibensko-kninskoj, sedam u Zadarskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Kopnene snage Hrvatske vojske bile su angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 46 protupožarnih izviđanja s airtractorima, a sveukupno su protupožarne zračne snage ostvarile oko 370 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 8500 tona vode te je helikopterima prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

  • +6
Kanaderi i Air Traktori Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

 U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara, tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 31 put, kažu u MORH-u.