VATRA KOD LJUBUUŠKOG

Dva hrvatska kanadera gase požar u Hercegovini

03.08.2017 u 19:03

Bionic
Reading

Dva kanadera iz Hrvatske uključila su se u četvrtak u popodnevnim satima u gašenje požara u općini Ljubuški u Hercegovini koji je u više navrata prijetio ugroziti obiteljske kuće, izvijestili su za Hinu iz gradske vatrogasne postrojbe

„Dva kanadera su već djelovala. Doletjeli su iz pravca Ploča. Izbacili su vodene 'bombe' i znatno pomogli u zaustavljanju širenja požarne linije koja je duga dva kilometra“, rekli su iz vatrogasne postrojbe. Navode kako su kanaderi djelovali između mjesta Gornjih Radišića i Mostarskih Vrata gdje je unatoč velikom broju vatrogasaca i dragovoljaca teško zaustaviti vatrenu stihiju. Iz vatrogasne postrojbe vjeruju da bi požar bio stavljen pod nadzor ukoliko kanaderi ponovno izbace vodu na teško pristupačnom terenu.

Veliki požar, koji je u srijedu izbio na području Gornjih Radišića, u četvrtak se proširio na područje iznad Mostarskih Vrata te je u nekoliko navrata prijetio obiteljskim kućama.

Budući da se vatra približila kućama, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić i ministar financija Županije zapadnohercegovačke Toni Kraljević su uputili zahtjev hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću za slanje kanadera za pomoć u gašenju tog požara.

Tijekom cijele protekle noći ljubuški vatrogasci  borili su se s vatrom sprječavajući je da prijeđe liniju vrha Obala i spusti se prema kućama u Donjim Radišićima. Ljubuškim gasiteljima u pomoć su pristigli i kolege iz Gruda, Širokog Brijega i Posušja. 

Ministar Kraljević izjavio je za lokalni radio u Ljubuškom kako je potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić pružio veliku potporu u odobravanju i slanju hrvatskih zrakoplova za gašenje požara.