zmijoliki gušteri

Dva blavora 'okupirala' splitsku bolnicu i izazvala paniku

07.12.2017 u 13:44

Bionic
Reading

Dva nepozvana gosta u obliku blavora 'okupirala' su u četvrtak Klinički bolnički centar na Firulama

Kako piše Slobodna Dalmacija, ova zmijolika vrsta guštera pojavila se u bolnici tijekom izmjene prozora koja je obavljena za vrijeme KBC-ove energetske obnove.

Neslužbeno se doznaje da se jedan blavor pojavio u Jedinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje, dok je drugi dogmizao do Odjela fizikalne terapije.

Oba guštera vidjelo je bolničko osoblje koje je prijavilo nadležnima posjete neželjenih gostiju.  

'Tu su neugodnost odmah riješile nadležne službe, ali kako su gušteri ušli u bolničke prostore, to doista nitko ne zna', potvrdio je Ivo Jurić, ravnatelj najveće dalmatinske zdravstvene institucije.

Osim guštera, koji su ipak rijetki gosti na nižim katovima i u podrumu bolničkih objekata što su dijelom okruženi zemljanim i još uvijek neizgrađenim površinama, znatno češće se mogu primijetiti glodavci, konkretno miševi i štakori.

Blavor je krupni zmijoliki gušter žućkasto-smeđe boje koji naraste i do metra.

Vrlo je brz i pokretljiv i teško ga je pratiti. Najčešće se hrani guštericama, sitnim toplokrvnim životinjama, osobito miševima, ptičjim jajima, puževima, skakavcima i ostalim kukcima, a ponekad i zmijama. Ljudi se bezrazložno boje blavora, iako je vrlo korisna životinja koja svojim izgledom podsjeća na zmiju.