KRAJ JEDNE ERE

Duško Ljuština odlazi iz fotelje ravnatelja Kerempuha?

03.02.2017 u 22:09

Bionic
Reading

Hoće li Duško Ljuština, ravnatelj kazališta Kerempuh, u mirovinu ili će u pohod na još jedan mandat? Pitanje je to koje se nametnulo nakon što je danas u dnevnim novinama objavljen oglas za četverogodišnji ravnateljski mandat. No decidiran odgovor na pitanje ne želi dati ni sam Ljuština koji spomenutim teatrom upravlja još puno prije nego što je on 1994. preimenovan iz Jazavca u Kerempuh

Ljuština je ravnatelj Kerempuha od 1982. godine, a uvjete za mirovinu ispunio je tijekom posljednjeg mandata. No kako Zakon o radu omogućava da se radnik i poslodavac drugačije dogovore i produže ugovor nakon što zaposlenik napuni 65 godina, što je Ljuština učinio s Gradskom skupštinom, odnosno gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji ima većinu u Skupštini, tako je on odradio mandat u potpunosti.

'Ako kažem da ću se javiti na natječaj, onda se na njega nitko neće javiti jer će ispasti da sam se ja dogovorio s poslodavcem da radim dalje', kazao je smijući se Ljuština.

Na pitanje je li razgovarao s poslodavcem o tome da dobije još jedan mandat, najdugovječniji ravnatelj nekog kazališta u Hrvatskoj kazao je da nije.

'Moram vas ispraviti - ja sam najdugovječniji ravnatelj nekog kazališta u svijetu. Ove godine slavim 50 godina dolaska u Zagreb, 45 godina bavljenja kulturom i 35 na čelu Kerempuha. Hoću li se javiti, znat ćete za osam dana, koliko traje natječaj. Nije baš da imam puno vremena za odluku, ali najvjerojatnije se neću javiti', zaključio je Ljuština, ostavljajući tako mogućnost da se ipak predomisli.

Prije dvije godine u razgovoru za jedan dnevni list kazao je kako 'čovjek koji je oko četiri desetljeća vezan za teatar ostaje u njemu sve dok mu to omogućuju psihofizičke i intelektualne mogućnosti, stoga ću se ja i u mirovini nastaviti baviti kazalištem'. Kada će točno u mirovinu, nije precizirao.

Ljuština je rođen 1948. u Glibdolu pored Brinja. Nakon osnovne škole u Dabru, srednju je završio u Ogulinu, a u Zagrebu 1974. godine završava Pravni fakultet. U Centru za kulturnu djelatnost od 1974. do 1982. godine obavlja dužnost rukovoditelja realizacije programa te postaje ravnatelj Kerempuha. Bio je zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a potom pročelnik istog ureda. Na izborima 2003. godine bio je šef SDP-ove kampanje u 10. izbornoj jedinici, a šest godina kasnije vodio je kampanju prijatelja Milana Bandića.