rujan sve preokreće

Dunja Mazzocco Drvar otkriva: Početkom tjedna kreće promjena vremena, stiže poremećaj koji donosi kraj vrućine i žege

29.08.2019 u 06:37

Bionic
Reading

Na naše područje i dalje djeluje anticiklona koja je na kontinent donijela veliku količinu oceanske vlage. Pod oblacima koji su pokrivali Hrvatsku zaista se čini kao da se kuhamo u ekspres-loncu. Ispod oblaka je izrazito visoka vlaga, od ispod smo dobro zagrijani i - iako same temperature i nisu baš previše visoke, čini se kao da je oko 40 stupnjeva, kaže poznata meteorologinja

Na naše područje i dalje djeluje anticiklona koja je na kontinent donijela velike količine oceanske vlage pa vrijeme nije stabilno kako bi se možda očekivalo, kaže meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za RTL.

Toplo ostaje sve do jutra, najniže temperature sutra 2-3 stupnja više nego u srijedu. Cijelu će zemlju kao i i u srijedu prekrivati tanki mliječni oblaci, u zapadnim područjima bit će najgušći.

Bez vjetra, gotovo bez daška. Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i dalje dosta mliječnih oblaka, a ponegdje je moguć i kratkotrajni pljusak. Vjerojatnost je za njih veća na karlovačkom i sisačkom području, a malo manja zapadno od Zagreba. Bit će vrlo vruće i sparno, s temperaturom do oko 32. I u istočnoj Hrvatskoj nebo će prekrivati oblaci, ali će dojam biti bar djelomice sunčanog vremena.

Pljusak je moguć prije svega u gorju zapadne Slavonije. Vjetar slab, vrlo vruće i sparno, između 31 i 33 Celzijeva stupnja. U Dalmaciji sunčano uz prozirne visoke oblake, nešto oblačnije u zaobalju. Maestral zanemarivo slab pa neće uspjeti ublažiti vrućinu i sparinu koja će biti još malo izraženija nego danas.

  • +7
Kupanje krajem kolovoza Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

U Istri, na Kvarneru te u Gorskom kotaru i Lici, slično kao i u srijedu, sunčano uz dosta oblaka, a u kopnenim područjima očekuju se i izolirani pljuskovi. Gotovo posve tiho, samo rijetko će biti slabog 'zmorca'. Temperatura na obali oko 31, u gorju od 27 do 29. I u petak i za vikend mogući su na kopnu rijetki lokalni pljuskovi, i opet većinom u najzapadnijim dijelovima zemlje. Temperatura bez veće promjene, ostaje vruće uz 30 do 32 stupnja. Početkom novog tjedna kreće i promjena vremena, stiže poremećaj koji donosi kraj vrućine i žege. Na moru do kraja tjedna djelomice sunčano uz umjerenu naoblaku i podjednako toplo kao i sada.

U ponedjeljak sve nestabilnije, zapuhat će i jačati jugo koji donosi i željenu, očekivanu kišu. Dotad ipak još valja pretrpjeti nekoliko sparnih dana u kojima nema čak ni osvježavajućeg vjetra. I more će u bezvjetrici biti mirno, na sjevernome Jadranu prava bonaca, more glatko, kao zrcalo. Peh za jedriličare!