SASTANAK U MINISTARSTVU

Dukat ruši cijenu mlijeka, proizvođači negoduju

18.01.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Na jučerašnjem sastanku proizvođača i prerađivača mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede, predstavnik Dukata najavio je da se više neće pridržavati dosadašnjeg dogovora o otkupnoj cijeni mlijeka iz Promemorije

2009. godine proizvođači prerađivači mlijeka i Ministarstvo poljoprivrede dogovorili su se da će se otkupna cijena mlijeka određivati na osnovu mjesečnog izvješća o cijeni mlijeka u Europskoj uniji. Na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu predstavnik Dukata najavio je rušenje cijene mlijeka i nepoštivanje Promemorije, što su proizvođači mlijeka doživjeli vrlo negativno.

'Oni samoinicijativno žele ukinuti dosadašnju cijenu mlijeka i sami ju određivati kako njima odgovara', rekao je predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar

DUKAT: RADI SE O USKLAĐIVANJU S EUROPSKOM UNIJOM

Iz Dukata pojašnjavaju da je njihov potez utemeljen na činjenici da će Hrvatska uskoro postati članica Europske unije:

'2012. godina posljednja je godina u kojoj je mljekarski sektor nužno uskladiti s EU legislativom, o čemu se oglasila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja', ističu u Dukatu.

Smatraju da hrvatski mljekarski sektor nije u cijelosti postavljen na slobodnim tržišnim osnovama, što smatraju ključnom pretpostavkom održivog razvoja mljekarskog sektora.

Tvrde da su svi hrvatski prerađivači mlijeka (sve mljekare okupljene u GIU Croatiastočar) najavili nužnost stavljanja izvan snage Promemorije iz ožujka 2009. godine.

'To konkretno znači kako s 2012. godinom u Hrvatskoj stupa na snagu mjera dvopartitnih pregovora i dogovora o uvjetima međusobnih suradnji i svih otkupljivača mlijeka i proizvođača mlijeka u sustavu otkupa svakog pojedinog otkupljivača odnosno svake mljekare, a sve temeljeno na principima slobodnoga tržišta', objašanjavaju u Dukatu.

'Tako je i Dukat, u siječnju ove godine, proizvođače mlijeka u vlastitom sustavu otkupa obavijestio o uvođenju propisanih mjera u svoje poslovanje, a koje će se reflektirati i u dijelu otkupa svježeg sirovog mlijeka', istaknuli su i objasnili kako izračunavaju 'nove' cijene:

'U dijelu izračuna otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka u obzir se uzimaju za definiranje otkupne cijene mlijeka ključni tržišni pokazatelji: razina otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama Europske unije ali i u zemljama okruženja koje imaju najveći utjecaj na domaće tržište mlijeka, uvozno-izvozna bilanca, politika zaštitnih carina na uvoz konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva, količina i kvaliteta proizvedenog mlijeka, aktualna gospodarska situacija, kupovna moć potrošača te kretanja proizvođačkih i maloprodajnih cijena gotovih proizvoda na prodajnim mjestima.'

U SVIJETU MLJEKARA PROBLEMA IMA NA BACANJE

Jučerašnji sastanak u Ministarstvu inicirao je upravo Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka zbog velikih problema u kojima su se našli mljekari. U zapisniku sa sastanka navode da je Hrvatska s 30.000 proizvođača mlijeka prije tri godine danas spala na čak 14.000 proizvođača. Uza sve to, pojavio se problem leukoze goveda (neizlječiva virusna bolest).

Na sastanku u Ministarstvu, prema tom zapisniku, zaključeno je da se zaustavlja mjera suzbijanja leukoze do daljnjega jer nije učinkovita.

Također, dogovorene su isplate zaostalih potpora za 8. i 9. mjesec, i to još ovoga tjedna. Najavljena je promjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu s naglaskom na uređenju raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Zakon se očekuje u ožujku.

Pokušat će se zadržati nivo potpora u iznosu od 50 lipa za osnovno plaćanje kako bi se zaštitila proizvodnja mlijeka i opstojnosti mliječnog sektora. Određen je minimum od 42 lipe za kravlje mlijeko i 75 lipa za kozje i ovčje mlijeko.

Dogovoreno je da će se pojačati kontrole na uvozno mlijeko i deklarirati ga ka takvo da se zaštiti domaća proizvodnja.
Predložen je strateški plan Vlade za očuvanje mljekarskog sektora i iskorištavanje što više novca iz pretpristupnih fondova EU.

Sljedeći sastanak, na kojem bi se trebao dogovoriti način izračuna cijene mlijeka i štićenja proizvodnje mlijeka, dogovoren je za 10 dana.