SOS TRGOVINA

Dukat donira proizvode siromašnim Slovencima

16.03.2009 u 20:05

Bionic
Reading

U Ljubljani je u ponedjeljak popodne svečano otvorena prva slovenska 'SOS trgovina' u kojoj će od utorka najsiromašniji slojevi moći kupovati najosnovnije prehrambene i higijenske potrepštine po cijenama i do 70 posto nižima od uobičajenih

LJUBLJANA- "Mnoge smo proizvode dobili besplatno, ali neke smo morali kupiti", rekao je u prigodi otvorenja na konferenciji za novinare u prostorijama trgovine Alan Jurakovič, direktor "Zadruge SOS", neprofitne ustanove koja uz pomoć općina iz više slovenskih područja idućih mjeseci kani otvoriti desetak takvih diskontnih trgovina.

Među donatorima, koji su svoje proizvode ponudili besplatno, nalazi se više slovenskih poduzeća, ali i neka strana, poput hrvatskog Dukata.

U trgovini u Ljubljani te u drugim "SOS-trgovinama" koje zadruga kani otvoriti idućih mjeseci, pravo na kupnju namirnica i ostalih proizvoda po niskim cijenama imat će samo članovi zadruge. Učlaniti se mogu nezaposleni ili umirovljenici te radnici s nižim primanjima koja im ne osiguravaju podmirenje osnovnih životnih troškova.

Kad je riječ o osobama s primanjima, "SOS-trgovina" namijenjena je obiteljima i pojedincima čija mjesečna primanja ne prelaze 500 eura po glavi.

Zbog ograničene količine robe i socijalne naravi zadruge ograničena je i količina koja će se mjesečno moći kupiti u tim trgovinama. Tako će, na primjer, pojedinac koji živi sam, a primanja su mu ispod 500 eura na mjesec, u "SOS-trgovini" moći kupiti robe do 35 eura vrijednosti. Dvočlano zajedničko kućanstvo, odnosno obitelj čija ukupna mjesečna primanja ne prelaze 800 eura, u takvoj će trgovini moći kupiti robe za 40 eura, a obitelji s četiri i više članova s ukupnim primanjima do 1200 eura moći će kupiti robe do 60 eura.

Moguće zloporabe trebao bi, najavili su pokretači takva lanca trgovina, spriječiti centralizirani informacijski sustav te legitimiranje posebnim karticama za članove zadruge.

U "SOS-trgovini" u Ljubljani kilogram bijelog kruha prodavat će se po 0,35 eura, paket od četiri kilograma tjestenine za dva, a pasta za zube za jedan euro.

Istaknuta cijena litre trajnoga mlijeka je 0,50 eura, makar se po sličnoj cijeni mlijeko ponekad može kupiti i u akcijama u velikim robnim kućama.

Trgovina u Ljubljani za kupce se otvara u utorak u devet sati, radit će do 17 sati i tako svaki radni dan u tjednu osim subote, kad će biti otvorena od 8 do 13 sati.

Ljubljanska trgovina otvorena je s više od mjesec dana zakašnjenja u odnosu na prve najave zbog otežane nabave robe, a "SOS-zadruga" idućih mjeseci planira otvoriti takve trgovine u Jesenicama, Velenju, Ormožu i Novom Mestu. U većini tih gradova općine su već osigurale prostor za trgovinu.

Moguću dobit od prodaje te će trgovine uložiti u nabavu nove robe i zapošljavanje nezaposlenih, bilo u zadruzi ili u nekom poduzeću koje surađuje s njom.

Da bi se učlanili u zadrugu i dobili karticu koja im omogućuje kupnju, socijalno slabiji pojedinci i obitelji svoj status moraju dokazati podatcima o primanjima ili plaći ili pak potvrdom socijalnih službi.