SKANDAL U CRNOJ GORI

Đukanović u ilegalnom biznisu s Darkom Šarićem?

08.04.2014 u 15:56

Bionic
Reading

Crnogorski premijer Milo Đukanović u središtu je nove afere, u kojoj ga istraživački novinari usko povezuju sa srpskim narkobosom Darkom Šarićem, kojem srpsko pravosuđe upravo sudi u Beogradu

Novinari Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCPR) otkrili su da je mijenjanje vlasništva vrlo vrijednog zemljišta Nogometnog kluba Mogren u Budvi, u neposrednoj blizini mora i plaža, ne samo nezakonito nego da su u ovu složenu operaciju uključene kompanije koje su oni povezali s premijerom Đukanovićem i Šarićem.

Ovo je tek prva priča u nizu od pet koliko će OCCPR objaviti o povezanosti predstavnika crnogorske vlasti i kriminala. 'Sutra objavljujemo kako je Prva banka pod kontrolom Mila Đukanovica opsluživala Šarića i njegove suradnike, pri čemu je on bio jedan od najvažnijih klijenata', najavila je tportalu Miranda Patrucić, jedna od novinara koji su proveli ovo istraživanje.

Već i prva priča dovoljno je skandalozna. Zemljište i vrlo uspješan budvanski prvoligaš NK Mogren u javnom su vlasništvu, ali vodstvo kluba prije nekoliko godina sklopilo je neobičan ugovor o ulasku u posao izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u kojem su trebale sudjelovati određene tvrtke, za koje se kasnije ispostavilo da vlasnički vode do Šarićevog off shore biznisa. Sve dok se do 2009. godine najave o početku projekta nisu izjalovile.

'Prije prije godinu i pol dana imali smo konkretan dogovor, trebalo je to krenuti, ali u međuvremenu je došlo do ove krize', misleći na globalnu financijsku krizu u listopadu 2009. godine govorio je Boro Lazović, direktor NK Mogren, u Budvi inače utjecajan lokalni biznismen i vođa budvanskog ogranka vladajućeg DPS-a. On je Darku Šariću poklonio zemljište kluba.

Ali tog listopada otkaz investicije vremenski se poklopio sa zapljenom dvije tone Šarićevog kokaina na luksuznoj jahti u blizini urugvajske obale, kada je Šarić izbjegao hapšenje i bježao sve do ožujka 2014. godine kada je uhapšen.

Projekt je početkom 2010. godine preuzela tvrtka Adriatic Overseas Holdings sa sjedištem u Panami. Ovo je tvrtka, upozoravaju novinari OCCPR-a, 'od posebnog značaja jer predstavlja konačnu vezu između Darka Šarića, srpskog biznismena Stanka Subotića i Mila Đukanovića, tri osobe koje su zajedno blisko povezane preko Prve banke i niza poslovnih aranžmana'.

Na primjer, firma Adriatic Overseas Holdings preuzela je propalu firmu San Investments, za koju je Prva banka rekla da pripada grupi kompanija u vlasništvu Subotića, kontroverznog srpskog biznismena i bliskog prijatelja Mila Đukanovića. U listopadu 2009. godine Šarić je učinio veliku uslugu Subotićevoj firmi kada je preko svoje tvrtke dao garanciju za kredit koji je San Investments imao kod Prve banke, koja se nalazi pod kontrolom Milovog brata Ace Đukanovića.

Ime vlasnika firme Adriatic Overseas Holdings nije dostupno javnosti, ali istinu zna sadašnji ministar poljoprivrede Crne Gore, Petar Ivanović, čovjek blizak premijeru i profesor na njegovom privatnom sveučilištu. Ivanovićev zaposlenik Radulović bio je direktor Šarićeve firme Nova Star CG (koja je ranije vodila projekt izgradnje kompleksa na zemljištu NK Mogrena). Ivanović je ranije bio i direktor Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija, gdje je radio i Radulović.

Đukanović i Ivanović već godinama blisko surađuju po pitanju stranih investicija. Vlada Crne Gore 2013. godine imenovala je Savjet za strane investicije na čijem je čelu Đukanović, dok je Ivanović član.

U crnogorskom privrednom registru nalazi se dopis koji su odvjetnici s Paname uputili Ivanoviću na njegovu kućnu adresu u Crnoj Gori. U dopisu se navodi da su dobili instrukcije od firme Adriatic Overseas Holdings da mu pošalju punomoć koju je firma izdala u korist odvjetnice Zorice Đukanović, za koju nije poznato je li u srodstvu s premijerom, time ukazujući da je Ivanović nekako povezan s firmom.

Ova je odvjetnica, tvrdi OCCPR, povezana s Darkom Šarićem. Ranije je zastupala Acu Đukanovića, premijerovog brata, prilikom kupovine jedne nekretnine. Također je zastupala Šarićevog suradnika Jovicu Lončara, koji je optužen za pranje Šarićevog novca od droge. Zastupala je i udovicu Dragana Dudića, Šarićevog suradnika ubijenog 2010. godine u Kotoru u Crnoj Gori.

U siječnju 2011. godine, crnogorska policija zaplijenila je dokumentaciju o prijenosu prava na zemljište i započela istragu. Njihova istraga je završena i izvještaj je poslan crnogorskom vrhovnom državnom tužiocu za organizirani kriminal. Tužiteljica ni nakon tri godine nije donijela odluku o podizanju optužnice.

Projekt je na tom nogometnom zemljištu u međuvremenu propao, jer je tajnoviti investitor navodno otkazao, ali inicijativa izgleda i dalje traje. Vlada je prošle godine odobrila početak izrade tehničke dokumentacije.

Novinari Miranda Patrucić (OCCRP) i Dejan Milovac (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora), zajedno sa suradnikom Stevanom Dojčinovićem iz Centra za istraživačko novinarstvo iz Beograda, proveli su opsežno istraživanje i analize brojnih dokumenata i slučajeva da bi došli do ovih informacija.

'Istraživanje smo radili godinu dana. Dio se zasniva na dokumentima koje smo dobili iz privrednog i zemljišnog registra, dio se odnosi na povjerljive izvještaje centralne banke, kao i dokumente s offshore lokacija. Najveći problem bilo je otezanje agencija u Crnoj Gori s dostavljanjem dokumentacije, a u nekim slučajevima dio dokumenata nikad nismo dobili ili je namjerno izostavljen', izjavila je Patrucić za tportal, a najavila je još četiri članka koji će dodatno rasvijetliti ovu aferu.

Priča o zemljištu NK Mogrena jedna je od pet koje će OCCPR objaviti tijekom ovog tjedna i koje teško optužuju aktualnu crnogorsku vlast za povezanost s jednim od najgorih kriminalaca na Balkanu. OCCPR je mreža istraživačkih novinara koji se bave organiziranim kriminalom i korupcijom u regiji, a unutar tog projekta na istraživanjima surađuju brojni novinari iz niza zemalja istočne Europe i srednje Azije. Ovo posljednje istraživanje objavljeno je na web stranicama projekta na engleskom jeziku (Unholy Alliances - How Organized Crime, Government And Business Interact In Montenegro https://reportingproject.net/occrp/, a na srpskom na web stranicama Centra za istraživačko novinarstvo u Beogradu.
http://www.cins.rs/srpski/research_stories/article/crna-gora-fudbal-politika-i-kokain