CRNI DANI ZA PUŠAČE

Duhan će uskoro koštati kao i u ostatku Europe

16.04.2015 u 12:28

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila dvije uredbe o povećanju visine trošarina na motorna goriva i cigarete. Trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo dižu se za 20 lipa po litri i u proračun bi na godišnjoj razini trebale donijeti 450 milijuna kuna, a u ovoj godini 280 milijuna kuna. Za cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje povećava se trošarina s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te podiže s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene

Također se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete za 49,50 kuna, odnosno sa sadašnjih 598,50 kuna za tisuću komada cigareta na 648 kuna. Povećane su trošarine i na sitno rezani duhan s 520 na 550 kuna po kilogramu te na ostali duhan za pušenje s 450 na 500 kuna po kilogramu.

Ova povećanja u proračun bi na godišnjoj razini trebala donijeti oko 150 milijuna kuna, a zbog rasta trošarina moglo bi doći do poskupljenja od 60 do 90 lipa po kutiji cigareta.


Boris Lalovac, ministar financija, kazao je kako se sukladno zahtjevu Europske komisije trošarina na cigarete povećava za 233 kune na 1000 komada, odnosno 38 posto od maloprodajne cijene. 'U Europi se definira minimalna trošarina od 90 eura na 1000 komada, što znači da smo mi još uvijek ispod, na 84 eura. U sljedećim godinama morat ćemo dizati trošarine sukladno direktivama za duhan', istaknuo je Lalovac.

Na sjednici je također donesena odluka o odustajanju od monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb putem koncesije. Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, kazao je kako se donosi ova odluka jer postoji mogućnost da se na referendumu odbaci monetizacija putem koncesije, pa će se dugovi HAC-a i ARZ-a pokušati smanjiti drugim modelom odnosno javnom ponudom dionica HAC ONC-a.

'Nastavljamo s monetizacijom javnog duga jer ako to ne napravimo, sljedeće godine HAC i ARZ imat će rupu od oko tri milijarde eura, koju ne može nitko refinancirati', kazao je Hajdaš Dončić prije sjednice Vlade.