PROTIV T7 VIS-A

Dugorešani rekli 'ne' trovanju iz pamučne industrije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2011 22:12
  • Objavljeno 06.07.2011 u 22:07
prosvjed duga resa

prosvjed duga resa

Izvor: Pixsell / Autor: Dominik Grguric/PIXSELL

Glavna poruka večerašnjega prosvjednog skupa više stotina stanovnika Duge Rese jest da neće popustiti u vezi sa spalionicom otpada te da varaždinska tvrtka T7 VIS mora otići iz pogona dugoreške pamučne industrije jer ne gospodari otpadom u skladu s dozvolom

Županijska vijećnica Mirjana Bašić upozorila je na činjenicu kako je danas ministarstvo zaštite okoliša priopćilo da je 'privremeno zabranilo' tu djelatnost, ali je uz opće odobravanje prosvjednika zatražila potpuno ukidanje dozvole za 'suspaljivanje, skladištenje i gospodarenje otpadom' u Dugoj Resi.


Više je govornika istaknulo da taj ekološki problem nije samo problem Duge Rese već cijele Hrvatske te je prozvana premijerka Jadranka Kosor da djeluje, a ukupan sustav da provodi Aarhušku konvenciju po kojoj građani imaju pravo biti i obaviješteni i odlučivati o pitanjima zaštite okoliša.

Organizatori skupa pozvali su građane da se 11. srpnja navečer odazovu tribini u gradskoj kinodvorani jer će veći broj ekoloških stručnjaka, medicinara i toksikologa govoriti o opasnostima od spalionice, pogotovo od spaljivanja opasnog otpada.

Najavili su i velik prosvjedni skup 12. srpnja ispred županijske zgrade u Karlovcu koji u vezi sa spalionicom otpada u Dugoj Resi organizira karlovačka Udruga za zaštitu okoliša. Aktivist udruge 'Eko-pan' Denis Francišković kazao je da je ta udruga podnijela upravnom sudu tužbu protiv tvrtke T7 VIS i zahtjev za ukidanje dozvole za spaljivanje opasnog otpada.

Građanin Albert Golek kazao je da je T7 VIS podnio zahtjev za gradnju industrijskog kolosijeka od kolodvora Hrvatskih željeznica u Dugoj Resi do svog pogona na Mrežnici.

'To moramo spriječiti jer bi nam se moglo dogoditi da živimo uz spaljivanje 30 i više tona opasnog otpada na dan', kazao je. Internistica Višnja Mihalić se, upozorivši na kancerogenost dioksina i furana te činjenicu da Karlovačka županija prednjači po pojavnosti karcinoma, zauzela za zdrav zrak i zdravu rijeku Mrežnicu i za današnji i za buduće naraštaje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi