pomračenje uma

Duga povijest: Ovo su najteža masovna ubojstva u Srbiji

05.05.2023 u 09:53

Bionic
Reading

U proteklim desetljećima u Srbiji se dogodilo više masovnih ubojstava. Srpski tjednik Vreme prisjetio se onih najvećih

Jabukovac prvi put

U srpnju 2007. godine Nikola Radosavljević lovačkom puškom ubio je devet, a teško ranio dvije osobe. Prije ubojstva pokušao se ubiti skokom u bunar, ali ga je u tome spriječio susjed. Nakon nekoliko minuta, Radosavljević je otišao do svoje kuće, uzeo pušku i krenuo pucati.

Jabukovac drugi put

Četverostruko ubojstvo dogodilo u selu Jabukovac 2020. godine. Tada je Davor Pernić na njegovom imanju ubio Raju Kazimirovića, njegovu majku Dragicu (93), sestru Ljubinku Oprikić (76) i rođakinju Draganu Jozeljić (53).

Žitište

Pet osoba je ubijeno, a 22 su ranjene u kafiću Makijato u Žitištu u srpnju 2016. godine, kada je Siniša Zlatić (38) ušao i ispalio više metaka iz automatskog oružja u goste kafića.

Kanjiža

U mjestima Martonoš kod Kanjiže i Orom u svibnju 2015. Rade Šefer (1960.), koji je bio u alkoholiziranom stanju, ubio je šestoro ljudi, a potom i sebe.

  • +28
Masakr u selu Dubona kod Mladenovca Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Velika Ivanča

Jedno od većih masovnih ubojstava dogodilo se 9. travnja 2013. u Velikoj Ivanči. Ljubiša Bogdanović je iz pištolja CZ 88 u pet kuća ubio 13 susjeda i rođaka, da bi potom ubio sebe.

Leskovac

U srpnju 2002. godine u Leskovcu Dragan Čedić (32) ubio je sedmoro i teško ranio još četvoro ljudi.

Sjenica

Početkom 2021. godine u selu Resno kod Sjenice Enedin Turković (44) ubio je bivšu suprugu i njene roditelje nakon što je upao u njihovu kuću. Tom prilikom ranio je još tri osobe. Nakon zločina izvršio je samoubojstvo.

Ubojstva u vojarnama

Dva masovna ubojstva dogodila su se i u vojarnama. U paraćinskoj je 1987. godine Aziz Keljmendi ubio u spavaonici četvoricu vojnika, a šestoricu ih je ranio. U srpnju 1993. u vojarni u Vranju vojnik Jožef Mender ubio je šest vojnika i narednika, a potom izvršio samoubojstvo.

  • +11
Osam ljudi ubijeno je kod Mladenovca u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATA/PIXSELL