NEPLAĆENI RAČUNI

Dug za boravišnu pristojbu 31,2 milijuna kuna

07.04.2014 u 10:03

Bionic
Reading

Ukupni iznos obveze za boravišnu pristojbu za 2013. godinu dosegnuo je 347,5 milijuna kuna, a naplaćeno je 344,6 milijuna kuna, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ)

Od uplaćenog iznosa boravišnih pristojbi, 331,5 milijuna kuna uplaćen je po osnovi obveze za prošlu godinu, doznaje se iz Glavnog ureda HTZ-a.

Slijedom tih podatka, utvrđeno je da je ukupni dug boravišne pristojbe na dan 31. prosinca prošle godine iznosio 31,2 milijuna kuna, od čega se gotovo 16 milijuna kuna odnosi na dugovanja po osnovi boravišne pristojbe za 2013., a preostalih 15,3 milijuna kuna na dugovanja iz razdoblja prije 2013.

U navedenom zbirnom iznosu sadržana su dugovanja obveznika paušalnog plaćanja boravišne pristojbe, koja iznose 8,2 milijuna kuna. Pritom nešto malo više od 4 milijuna kuna čine dugovanja za boravišne pristojbe za 2013., a ostatak dugovanja iz razdoblja prije te godine.

Pored paušalnog iznosa, u ukupnom dugu za boravišnu pristojbu su i dugovanja gospodarskih subjekata od 23 milijuna kuna, od kojih je gotovo 12 milijuna kuna dug za 2013., a 11,1 milijun kuna dug za godine prije.

U vezi toga, iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da je vidljiv trend uplata dugovanja, pa je tako uplaćen iznos od 2,2 milijuna kuna za dug na ime paušalne boravišne pristojbe te 10,8 milijuna kuna duga gospodarskih subjekata za razdoblje prije 2013. godine.

Po jadranskim županijama u kojima se ostvaruje najviše noćenja, a time i prihoda od boravišne pristojbe, najveće dugovanje po toj osnovi zadnjeg dana prošle godine imala je Splitsko-dalmatinska županija - 13,8 milijuna kuna, a slijede Zadarska i Dubrovačko-neretvanska s po 3,6 milijuna kuna duga. Šibensko-kninska županija imala je dug od 3,2 milijuna kuna, Primorsko-goranska županija 3,1 milijun kuna, a Istarska 1,4 milijuna kuna.

U vezi tih dugovanja HTZ, koji dio svojih prihoda ostvaruje i po osnovi boravišne pristojbe, u suradnji sa županijskim i lokalnim turističkim zajednicama te Carinskom upravom nastavlja intenzivnu suradnju kako bi se do kraja godine ta dugovanja smanjila.

Podsjećaju da je izmjenama zakona od 1. siječnja ove godine s radom prestao Državni inspektorat, te da je njegove poslove dijelom preuzela i Carinska uprava, s kojom je HTZ dogovorilo suradnju sa ciljem suzbijanja i sankcioniranja svih oblika 'sive' ekonomije u turizmu, pa tako i neplaćanja boravišne pristojbe i neprijavljivanja turista.