pravosudna trakavica

Dubrovnik izgubio na sudu: Dječje odmaralište u Lozici prva je nekretnina koja će pripasti BiH

31.10.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Pravomoćnom sudskom presudom Županijskog suda u Osijeku, Grad Dubrovnik je izgubio parnicu protiv Općinske organizacije Crvenog križa BiH Novo Sarajevo koji je našu gradsku upravu tužio zbog osporavanja knjiženja na objekte Dječjeg odmarališta Crvenog križa BiH u Lozici

Pravosudna trakavica trajala je dulje od desetljeća piše Dubrovački vjesnik, a na toj atraktivnoj lokaciji od 1957. sve do 1991. godine i početka Domovinskog rata Crveni križ BiH je omogućavao ljetovanje i oporavak djece slabijeg zdravstvenog i socijalnog stanja iz susjedne države.

Uz objekte je parcela od 1074 kvadrata, a BiH je 2006. imovinu procijenila na 1,6 milijuna eura (1490 eura po metru četvornom), ali nema dvojbe da je vrijednost atraktivne lokacije dijelom nalazi tik uz more danas višestruko veća. S početkom rata objekte je zauzela JNA, a po oslobođenju u njima su bile smještene izbjeglice i sve je dodatno devastirano, odnesen je ili uništen inventar. Nakon toga u objektu su često noćile skitnice i narkomani te su ljutiti mještani organizirali radnu akciju i daskama zakovali sve prozore i vrata.

Tajnik CK Novo Sarajevo Asad Kučević kazao je za Dubrovački vjesnik kako je još ne znaju hoće li nakon provedbe upisa uslijediti prodaja, najam ili pronalazak partnera koji će uložiti novac, a oni prostor. Naveo je da su i raspoloženi za zamjenu ako im netko ponudi dobar objekt u Sarajevu ili Neumu.

Odmaralište Crvenog križa BiH u Lozici Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX