hrvati iz vojvodine

DSHV provjeduje jer srbijanski ministar negira Šešeljevu osudu za ratni zločin

10.07.2023 u 16:04

Bionic
Reading

Udruga protjeranih Hrvata iz Vojvodine i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazili su prosvjed zbog istupa srbijanskog ministra Aleksandra Martinovića koji je ustvrdio da „nijedan Hrvat iz Hrtkovaca nije deportiran“ te negirao osudu Vojislava Šešelja za ratni zločin

Vojislav Šešelj nije osuđen za ratni zločin. Vojislav Šešelj je osuđen za poticanje na deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca. A to nije ratni zločin (...) zato što nijedan Hrvat iz Hrtkovaca nije deportiran, nego su svi Hrvati iz Hrtkovaca, iz Golubinaca, iz Slankamena, iz drugih mjesta u kojima su živjeli, zamijenili svoje kuće“, rekao je među ostalim u skupštinskoj raspravi ministar Martinović, a prenosi u ponedjeljak vojvođanski list "Hrvatska riječ".

Svi ti „deportirani, ubijeni Hrvati iz Hrtkovaca, iz Slankamena, iz Golubinaca i tako dalje, eno ih živi i zdravi, hvala Bogu, u srpskim kućama u Zagrebu, u Bjelovaru, u Splitu, u Zadru, u Šibeniku i tako dalje. Eto, to je prava istina“, naveo je Martinović.

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata sa sjedištem u Zagrebu izrazila je prosvjed i ukazala na izrečene neistine da Vojislav Šešelj nije osuđen za ratni zločin nad Hrvatima u Vojvodini i da su Hrvati s prostora Vojvodine tijekom 1990-ih godina dobrovoljno mijenjali svoje kuće i imanja sa Srbima iz Republike Hrvatske.

»Nepobitna je činjenica da je prije više od 30 godina, 1991. godine, istovremeno s početkom dizanja pobune srpskog stanovništva u Republici Hrvatskoj protiv državne vlasti i konačno s početkom Domovinskog rata, započelo i tragično razdoblje za Hrvate u Vojvodini koje je rezultiralo prisilnim iseljenjem više od 40.000 Hrvata sa svojih stoljetnih ognjišta“, navela je u priopćenju Zajednica.

Dodali su kako je prisilno iseljavanje „postizano planski, prijetnjama, zlostavljanjima i nasiljem, fizičkim i verbalnim, uključujući i silovanja i ubojstva čitavih obitelji, o čemu članovi Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke mogu itekako svjedočiti“.

U udruzi ističu kako je „nepojmljivo da danas jedan ministar države koja pregovara o ulasku u Europsku uniju zatvara oči na konkretne činjenice, svjedoke, dokumentaciju koji potvrđuju i dokazuju zlodjela činjena tijekom 1990-ih nad vojvođanskim Hrvatima i ostalim nesrbima u Srbiji“.

Može li se, dodali su, zbog ovakvog relativiziranja zločina koji su se dogodili nad Hrvatima u Vojvodini očekivati daljnji napredak u hrvatsko-srpskim odnosima te nastavku eurointegracijskih procesa u samoj Srbiji.

„S obzirom da je takve neistine javno izgovorio ministar u beogradskoj Narodnoj skupštini, iskreno se nadamo da to nije službeni stav državne politike Republike Srbije i da će se netko iz vlasti Republike Srbije o tome očitovati, jer u protivnom to bi značilo da se nije promijenio odnos Republike Srbije prema Republici Hrvatskoj i Hrvatima koji žive u Srbiji u odnosu prema politici iz 1990-ih godina«, navodi se u priopćenju Zajednice.

Na istup ministra reagirao je i DSHV, koji je u objavi na Facebooku naveo da je „višestruko i točno dokumentirano što je Vojislav Šešelj svojim djelovanjem prouzročio u Srijemu i zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu“.

U stranci hrvatske manjine strahuju da će ovakve interpretacije njihove patnje prouzrokovati to da ona „bude dublja, bol veća, a perspektive ostatka hrvatskoga naroda u Srijemu i dalje ostanu zamagljene«, prenijela je objavu DSHV-a „Hrvatska riječ“.

Aktualni srbijanski ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović rođen je u Slavonskom Brodu. Bio je istaknuti član Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u kojoj je bio član „Centralne otadžbinske uprave“ a 2010. imenovan za potpredsjednika SRS-a, i bio je oštri kritičar Aleksandra Vučića.

No 2012. prelazi u njegovu Srpsku naprednu stranku (SNS) i preuzima značajne dužnosti u državnim institucijama. Za zastupnika SNS-a u Skupštini Srbije izabran je 2022. a za ministra je imenovan u listopadu prošle godine.