BiH

Državno tužiteljstvo preuzima istragu o nerazjašnjenoj smrti mladića iz Sarajeva i Banje Luke

18.09.2019 u 13:35

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je posebnu istragu o smrti mladića Dženana Memića koji je pod nerazjašnjem okolnostima stradao u Sarajevu još u veljači 2016. godine što je slučaj koji je zajedno sa smrću Banjolučanina Davida Dragičevića potaknuo masovne prosvjede protiv stanja u pravosuđu u BiH, potvrdili su u srijedu iz sjedišta državnog tužiteljstva u Sarajevu

U kratkom priopćenju stoji kako se glavna tužiteljica Gordana Tadić tijekom dana sastala s Dženanovim ocem Murizom, sestrom Arijanom i njihovim pravnim zastupnikom odvjetnikom Ifetom Feragetom koje je izvijestila kako je Tužiteljstvo BiH u ovom slučaju pokrenulo istragu protiv određenih osoba koje sumnjiči za kazneno djelo organiziranog kriminala.

'Tužiteljski tim nastavit će intenzivne aktivnosti u predstojećem razdoblju', stoji u priopćenju uz naznaku kako dodatne potankosti ne mogu objaviti upravo zbog interesa istrage.

Istragu o smrti Dženana Memića ranije je vodilo Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu koje je sve okvalificiralo kao prometnu nesreću zbog čega su optužili dvije osobe romske nacionalnosti. Optuženi Ljubo i Bekrija Seferović su u prvostupanjskom postupku vođenom pred Županijskim sudom oslobođeni optužbi no Vrhovni sud Federacije BiH je presudu poništio i naložio obnovu postupka pred tim istim sudom i taj proces je u tijeku.

Članovi obitelji Memić tvrde kako je Dženan zapravo ubijen, a da su u Županijskom tužiteljstvu svo vrijeme nastojali zataškati slučaj i zaštititi ubojice.

Muriz Memić je zbog toga izravno prozivao bivšu županijsku tužiteljicu Dalidu Burzić koja je unatoč umiješanosti u taj kontroverzni slučaj u međuvremenu unaprijeđena i imenovana sutkinjom Suda BiH.

Obitelj Memić nakon toga je kazneno prijavila sadašnju sutkinju Burzić te još niz osoba koje smatra odgovornima za prikrivanje dokaza.

Muriz Memić je nakon sastanka s glavnom tužiteljicom Tadić lokalnim medijima kazao kako je zadovoljan time što će se napokon istraga prenijeti na državno tužiteljstvo.

'Predmet je formiran po mojoj kaznenoj prijavi. Uglavnom, istraga se vodi protiv više osoba i zahvaljujem Gordani Tadić jer je pokazala da je hrabra i hvala njezinom timu tužitelja. Ja ne mogu biti pobjednik, ali ima nade da ovdje postoji pravna država. Tri i pol godine govorim da je dijete ubijeno. Županijsko tužiteljstvo podignulo je lažnu optužnicu pa sad neka to istraži državno tužiteljstvo', kazao je Memić za portal Klix.

Odvjetnik Ifet Feraget kazao je kako je od početka bilo jasno da je Dženan ubijen a da se tu činjenicu pokušalo prikriti i lažno optužiti osobe koje s ubojstvom nemaju nikakve veze.

'Drago mi je da je konačno otvorena istraga zbog organiziranog kriminala u vezi sa slučajem Dženan Memić', izjavio je Feraget kako ga citira agencija NAP.

Potvrdio je kako su na sastanku s tužiteljicom Tadić razgovarali i o slučaju Davida Dragičevića o čijoj smrti okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci bez ikakvih rezultata istragu vodi već duže od godine.

Feraget koji zastupa i obitelj Dragičević je pojasnio kako će sada Tužiteljstvo BiH od banjolučkog tužiteljstva zatražiti da dostavi sve raspoložive informacije o tom slučaju kako bi se provjerilo što se zapravo zbiva.

Roditelji Davida Dragičevića, koji sada žive u Austriji, slično kao i članovi obitelji Memić tvrde da je njihov sin ubijen i da tu činjenicu pokušavaju prikriti političari, policajci i pravosuđe.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je uz korito rijeke Vrbas u Banjoj Luci u ožujku 2018. godine. Policija je odmah ustvrdila kako se on utopio no naknadno se pokazalo kako su neki dokazi uništeni, a obdukcija provedena nestručan način.

Tek pod velikim pritiskom javnosti banjolučko je tužiteljstvo sredinom 2018. godine otvorilo istragu protiv nepoznatih počinitelja uz kvalifikaciju sumnje na ubojstvo no do sada nitko nije optužen.

Zbog neriješenog slučaja smrti ovog mladića uslijedili su masovni prosvjedi protiv vlasti u Republici Srpskoj koji su okončani potkraj prošle godine nakon brutalne policijske intervencije protiv prosvjednika.

Davidovi roditelji Davor i Suzana nakon toga su odselili u Austriju gdje su naknadno prenijeli i posmrtne ostatke svoga sina koje su ekshumirali s groblja u Banjoj Luci.

Najavili su kako će i u egzilu nastaviti borbu da se otkrije istina o Davidovoj smrti.