DALMATINKA NOVA

Državno odvjetništvo odbacilo kritike radnika

08.04.2009 u 17:17

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu danas je odbacilo primjedbe radnika sinjske tvornice Dalmatinke Nove koji su na jučerašnjem prosvjednom skupu u Sinju izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, neučinkovitosti državnog odvjetništva u slučaju Dalmatinke Nove

'Nadležna odvjetništva su poduzela i još uvijek poduzimaju sve radnje na koje su ovlašteni i dužni po zakonu, između ostalog i u cilju zaštite imovine stečajnog dužnika Dalmatinke d.d., tako i prava radnika Dalmatinke Nove d.d.', navodi se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva objavljenom danas na internetskoj stranici DORH-a.

Na jučerašnjem prosvjedu pred uredom Općinskog državnog odvjetništva u Sinju čelnica Nezavisnog sindikata Iva Radonja rekla je da se brzo rješavaju kaznene prijave kad ih podnesu braća Ladini, vlasnici tvornice, odnosno tvrtke La Distributice, a da kaznena prijava radnika zbog zloporabe stečaja stoji u ladicama od 3. listopada 2007.
U podužem priopćenju Odvjetništvo daje pregled postupanja u slučaju Dalmatinke i Dalmatinke Nove. Navodi da je u listopadu 2005. ŽDO zatražilo istragu zbog zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, uključujući zlouporaba počinjenih zaključenjem ugovora o prodaji imovine Dalmatinke d.d. u stečaju tvrtki La Distributrice, te da je odlukom Vrhovnog suda u veljači 2009. rješenje o provođenju istrage postalo pravomoćno i istražni postupak se vodi.

Napominje se da je u ožujku 2008. Skupština vjerovnika donijela odluku da stečajni dužnik Dalmatinka d.d. u stečaju zatraži poništenje spomenutog ugovora o prodaji imovine tvrtki La Distributrice. Po optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva, na Općinskom sudu u Sinju se vodi postupak protiv G.L., direktora Dalmatinke Nove i pravne osobe Dalmatinke Nove zbog povrijeđenih prava radnika na rad, na zaradu i prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Temeljem prijave Nezavisnog sindikata radnika Dalmatinke Nove iz listopada 2007. protiv direktora G. L. zbog zlouporabe stečaja ODO je zatražilo kriminalističku obradu i druge provjere, uključujući nadzor poslovanja, a nakon provjera u najkraćem roku donijet će se odluka povodom prijave, navodi državno odvjetništvo. U priopćenju se navode i postupanja po prijavama koje je podnijela Dalmatinka Nova: Općinsko državno odvjetništvo u Sinju "ima u radu kaznenu prijavu" od 13. ožujka ove godine protiv više radnika Dalmatinke Nove, te dva novinara i odvjetnika koji zastupa radnike zbog nasilnog ulaženja u prostorije tvornice. U radu je i prijava protiv sindikalna čelnice I.R. Nakon razmatranja policijskog izvješća donijet će se odluka u vezi s tim prijavama, kaže se u priopćenju.