TIJESNA VEĆINA

Državni Dom naroda BiH usvojio HDZ-ove izmjene Izbornog zakona

15.06.2022 u 15:20

Bionic
Reading

Državni Dom naroda Parlamenta BiH prihvatio je u srijedu izmjene Izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH kojim se predviđa sprječavanje preglasavanje Hrvata na izborima, no da bi stupile na snagu trebao bi ih prihvatiti i Zastupnički dom, no to nije realno zbog protivljenja bošnjačkih stranaka

Izmjene Izbornoga zakona našle su se u srijedu ponovno pred izaslanicima gornjeg doma Parlamenta BiH nakon što je Ustavni sud BiH odbacio prigovor bošnjačkih izaslanika da se tim prijedlogom krši vitalni interes toga naroda. Izmjene Izbornog zakona na današnjoj sjednici Doma naroda podržalo je sedam izaslanika, četiri hrvatska i tri srpska, šest je bilo protiv, dok je jedan izaslanik bio suzdržan prigodom glasovanja.

Kako su objasnili predlagači iz HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, izmjenama Izbornog zakona provodi se presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić kojom se inzistira na osiguranju legitimnog političkog predstavljanja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, te Predsjedništva BiH. Ustavni sud BiH je 2017. godine izbrisao cijelo jedno poglavlje o načinu popunjavanja gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH iz deset županijskih skupština, kao i rečenicu da se bira po jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin u Dom naroda FBiH ako je takav izabran u županijsku skupštinu.

HDZ-ovim prijedlogom Izbornoga zakona većina izaslanika u federalni Dom naroda birala bi se iz pet županija gdje živi najveći broj Hrvata, dok bi se iz ostalih pet županija birao jedan izaslanik. Uz to Ustavni sud BiH je naložio da se mora osigurati legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama.

HDZ BiH je predložio da se po sličnome modelu kao za Dom naroda bira i hrvatski član BiH Predsjedništva s presudnom potporom županija u kojoj živi najveći broj Hrvata.

Da bi ove izmjene Izbornog zakona stupile na snagu trebao bi ih podržati i donji, Zastupnički dom Parlamenta BiH. No, to nije realno očekivati budući većinu u tome domu čine zastupnici iz bošnjačkih i građanskih stranaka koji se protive prijedlogu HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora. Oko izmjena Izbornog zakona mjesecima su uzaludno pregovarali predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka uz posredovanje američke i administracije EU-a. Ovogodišnji izbori u BH raspisani su za 2. listopada.