na općem saboru stranke

Čović: Hrvati u BiH izloženi pokušaju majorizacije i na to smo morali odgovoriti

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 11.06.2022 13:43
  • Objavljeno 11.06.2022 u 13:43
Dragan Čović

Dragan Čović

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je u subotu da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u toj zemlji te upozorio kako su Hrvati izloženi pokušaju majorizacije i da su na to su morali odgovoriti

"Danas moramo vrlo jasno kazati da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u BiH, jedinog koji okuplja ono što je danas potpuno razlučeno u BiH. Jedini koji zagovara euroatlanski put u BiH, jedini koji snažno, otvoreno, vrlo glasno i nedvosmisleno slijedi sve standarde EU i ono što je dogovoreno zagovara i naša sestrinska stranka - hrvatski HDZ", rekao je Čović u pozdravnom govoru na 19. Općem saboru HDZ-a. Upozorio je da danas u Bosni i Hercegovini ne funkcionira ni Predsjedništvo BiH, u kojem sjede dva Bošnjačka člana, ne funkcionira ni Vijeće ministara kao ni Parlamentarna skupština BiH.

"To je iskušenje koje nismo imali od Daytona, od 1995. godine, od Domovinskog rata na ovakvoj razini", rekao je Čović te upozorio da su posebno Hrvati, njih nešto više od 15 posto, izloženi pokušaju majorizacije, a na to su, kaže, morali odgovoriti organiziranjem Hrvatskog narodnog sabora BiH.

"Hrvatski narodni sabor BiH, na čelu s HDZ BiH, želi vrlo jasno odgovoriti na ključne izazove i pitanja. Na izvanrednom saboru početkom godine poslali smo jasan odgovor da želimo institucionalno i prostorno reorganizirati BiH, ali sukladno Ustavu BiH", kazao je. Čović je naglasio da u institucionalnom reorganiziranju BiH treba ugraditi i odluke Ustavnog suda BiH o potpunoj ustavnoj ravnopravnosti tri konstitutivnog naroda te izrazio nadu da će i u dogovoru s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem iznaći rješenja za koja nitko neće moći reći da su protuustavna, antidaytonska ili anticivilizacijska. Naveo je i da je sada vrijeme kada se pripremaju za opće izbore u BiH u ambijentu kada u zadnje dvije godine nisu uspjeli promijeniti izborno zakonodavstvo u BiH.

  • +17
  • +14

19. Opći sabor HDZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

"Organizirali smo se i dobit ćemo izbore. Ne sumnjajte da će hrvatski narod uvjerljivo, kroz Hrvatski narodni sabor i 12 stranaka na jednoj od lista na kojoj zajedno nastupaju - uvjerljivo dobiti izbore u BiH. Dobit će ih na način da djelujemo zajedno", istaknuo je. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ustvrdio je da je to tema na kojoj godinama zajednički ustrajno rade te su na to koncentrirani u svim razgovorima sa svim partnerima i saveznicima.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

"Pitanje Hrvata u BiH nekada uopće nije bila tema u međunarodnim forumima. Danas je tema stalno, a ona je nametnuta prije svega radu hrvatske Vlade, hrvatskog HDZ-a i HDZ-a BiH te njihovih drugih prijateljskih stranaka", kazao je Plenković. Također, pozdravio je dolazak na Opći sabor HDZ-a i predsjednika Europske pučke stranke (EPP) Manfreda Webera i novog glavnog tajnika EPP-a Thanasisa Bakolasa.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

"Kako poduprijeti status kandidata za Ukrajinu a ne razgovarati o kandidacijskom statusu za BiH", upitala je  potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica EPP Dubravka Šuica podsjetivši da će se idući tjedan u Europskoj komisiji razgovarati o statusu kandidata Ukrajine za članstvo EU. Predsjednika Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i, zastupnik u novom sazivu srpske Narodne skupštine Tomislav Žigmanov zahvalio je predsjedniku  HDZ-a Plenkoviću na svemu što čine za dobro hrvatskog naroda u Republici Srbiji te svim članovima HDZ-a na podršci zbog koje je, kako je rekao, opstojnost Hrvata u Srbiji daleko izvjesnija. Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar u vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović također je zahvalio na zajedništvu i dodao da je hrvatska nacionalna zajednica u Crnoj Gori, iako brojčano malena, u zajedništvu i pomoći Hrvatske - snažna i vitalna.  

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!