BRITANSKI ODBOR ZA ZNANOST

Država treba prestati financirati homeopatske lijekove

22.02.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Britanci bi trebali prestati financirati homeopatske tretmane i proizvode iz državne blagajne, jer su 'znanstveno nevjerodostojni' i ne djeluju bolje od placeba, smatraju članovi utjecajnog britanskog parlamentarnog Odbora za znanost i tehnologiju

Homeopatski proizvodi, prema njihovu mišljenju, ne pripadaju kategoriji lijekova i zato ih ne bi trebalo financirati iz državne blagajne. Odbor vladu smatra odgovornom i optužuje je da javnosti šalje kontradiktorne poruke u pogledu homeopatskih lijekova, jer ih plaća ih zdravstvenog proračuna, a nema dokaza da su učinkoviti.

'Riječ je o presedanu koji ministarstvo zdravstva mora razmotriti. Naime, ministarstvo uzima u obzir mišljenje korisnika homeopatskih proizvoda, smatrajući ga dostatnim dokazom, zbog čega ih uvrštava na popis Zavoda za zdravstveno osiguranje', rekao je predsjednik odbora Phili Willis, kazavši kako se na taj način javnosti šalje proturječna poruka, koja može imati štetne posljedice.

Godišnje se iz britanskog državnog proračuna na homeopatske lijekove izdvoji oko 152.000 funti. Mnoga istraživanja pokazala su da homeopatski lijekovi nisu ništa učinkovitiji od placeba.