NEMA POVRATA POREZA

Država prevarila popisivače: Zaposlila ih bez ugovora i brisala s biroa

31.01.2012 u 11:20

Bionic
Reading

Nezaposleni koje je država angažirala nisu bili u radnom odnosu niti su dobili plaću s uplaćenim porezima i doprinosima, ali ih je država svejedno maknula iz svoje evidencije nezaposlenih jer u vrijeme dok je trajalo popisivanje nisu bili raspoloživi za posao

Županjka koja je u travnju prošle godine bila angažirana na popisivanju stanovništva neugodno se iznenadila kada je saznala da za taj prihod ne može očekivati povrat poreza jer porez nije ni uplaćen.

'U prošloj sam godini mjesec dana radila kod jednog privatnika i računala sam da ću usto u poreznoj prijavi moći tražiti povrat poreza i za naknadu koju sam dobila za popis stanovništva. Međutim, u Poreznoj upravi su mi rekli da od toga nema ništa. Ispada da nas je država angažirala na crno jer nismo bili zaposleni ni preko ugovora o radu ni preko ugovora o djelu, ali zato nas je HZZ uredno brisao iz svoje evidencije za taj mjesec', požalila se Novom listu sugovornica.

Ističe da joj je novac koji je zaradila bio itekako potreban, ali da joj je stvorio i probleme jer je brisanjem iz evidencije nezaposlenih automatski ostala bez novčane naknade koju je počela primati mjesec prije. Osim toga, izgubila je i kontinuitet prijave na Zavodu, pa se jesenas nije mogla javiti na natječaj gdje je jedan od uvjeta bio šest mjeseci neprekidne prijavljenosti na birou.

Iako popisivači negoduju, u Državnom uredu za statistiku objašnjavaju da, prema Zakonu o popisu stanovništva, naknada koja im je isplaćena nema obilježje oporezivog primitka.

Dakle, nezaposleni koje je država angažirala nisu bili ni u radnom odnosu niti su dobili plaću s uplaćenim porezima i doprinosima, ali ih je država svejedno maknula iz svoje evidencije nezaposlenih jer u vrijeme dok je trajalo popisivanje nisu bili raspoloživi za posao.
'Očito nije bilo lakšeg načina za bivšu premijerku da preko noći broj zaposlenih u zemlji smanji za 15-ak tisuća', komentira naša sugovornica.