EKSPERIMENT PODBACIO

Država odustala od seksualnog odgoja

19.12.2008 u 08:24

Bionic
Reading

Ništa neće biti od uvođenja posebnog programa zdravstvenog, odnosno spolnog odgoja u osnovne i srednje škole. Sadržaji zdravstvenog odgoja integrirat će se u druge nastavne jedinice i predmete

U četvrtak su, naime, u Institutu 'Ivo Pilar' predstavljeni rezultati vrednovanja dvaju programa zdravstvenog odgoja, GROZD-a i Foruma za slobodu odgoja, koji su se prošle školske godine eksperimentalno provodili u 15-ak osnovnih i srednjih škola, objavila je Slobodna Dalmacija.

Ministarstvo je od uvođenja odustalo jer su, nakon provedbe eksperimentalne faze, rezultati evaluacije pokazali da nema nikakvih pomaka u znanju učenika o ovim temama. U eksperimentalnim programima udruga GROZD i Forum za slobodu odgoja sudjelovalo je ukupno 2.009 učenika, i to 1.123 iz osnovnih te 886 učenika srednjih škola.

Odustajanjem od njihove daljnje provedbe u školama bačeno je u vjetar, prema procjenama, najmanje milijun i pol kuna! Toliko je, naime, u četiri godine priprema i odabira programa utrošeno na honorare članova povjerenstava, putne troškove, honorare dužnosnika, plaćanje institucija za vanjsko vrednovanje, autorska prava za programe i ostalo.