SREĐIVANJE POPISA IZ 2011.

Država nudi posao, nedovoljno zainteresiranih!

14.05.2012 u 15:35

Bionic
Reading

Za 'javne radove' u Državnom zavodu za statistiku nema dovoljno interesa, pa tako i nakon 13 mjeseci od obavljenog popisa stanovništva traže prve radnike na unosu podataka. Zaprimljeno je, istina, 620 prijava, ali je samo 389 nezaposlenih osoba koje ispunjavaju natječajne uvjete, odnosno sedam manje no što je oglasom traženo, piše Novi list

U kuloarima domaćeg statističkog ureda obradu podataka prikupljenih popisom stanovništva iz travnja prošle godine nazivaju – 'jadni radovi', i to ne samo zbog toga što se s tim poslom debelo kasni, inače čak ni ratne 1991. toga nije bilo, nego i zbog načina zapošljavanja putem javnih radova, pri čemu će radnici proći tek dvodnevni tečaj.

Naime, nitko od popisivača s lanjskog popisa, koji su prošli petodnevnu osmosatnu obuku te položili testove za obavljanje tog posla, ne može raditi na unosu podataka jer nemaju uvjete za zapošljavanje putem mjere javni radovi. Zašto – zato jer se putem te mjere može zaposliti osoba koja je najmanje 36 mjeseci u evidentiranoj nezaposlenosti, što nijedan prošlogodišnji popisivač ne ispunjava s obzirom da su bili brisani iz evidencije nezaposlenosti za vrijeme popisa stanovništva, podsjeća Novi list


Na natječaj za pripremne poslove unosa podataka popisa stanovništva koji je zaključen sa zadnjim danom travnja javilo se 620 kandidata, pri čemu je 389 kandidata 'dostavilo potpunu dokumentaciju i ispunjava uvjete'. Kako su riječkom dnevniku objasnili u DZS-u, kandidati će se zapošljavati sukcesivno, a prva grupa počet će raditi za dvadesetak dana.

No točni podaci o broju kandidata koje će zaposliti putem mjere javni radovi iz aktivne politike zapošljavanja znat će se nakon provedenih intervjua s kandidatima, tako da je otvorena mogućnost ponavljanja natječaja kako bi se popunila sva potrebna radna mjesta na privremenom poslu unosa podataka iz popisa stanovništva.