DAMIR KAJIN:

'Država ne može plaćati doprinose Thompsonu!'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.07.2009 20:24
  • Objavljeno 29.07.2009 u 20:24
Damir Kajin

Damir Kajin

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Hrvatski sabor završio je današnje zasjedanje, a poslijepodnevni dio sjednice obilježio je istup IDS-ova Damira Kajina koji je rekao da Thompsonu, koji 'propagira ustaštvo', država ne može plaćati doprinose. Više zastupnika, kao i predsjedavajući Ivan Jarnjak, odvratili su da država to niti ne čini

ZAGREB - U raspravi o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o doprinosima kojima se mijenja izračun iznosa mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranike po osnovi samostalne djelatnosti, samostalne umjetnike, Kajin je rekao da Marko Perković Thompson nije umjetnik i da mu država ne može plaćati doprinose.

Ne može država plaćati nekog tko na svojim koncertima uzvikuje nacističke pozdrave, huška Hrvata na Hrvata, širi međuetničku netrpeljivost i poziva na mržnju, rekao je Kajin.

"Kada bi netko u jednoj Njemačkoj pozdravljao sa 'Sieg hail!' kao što on otvoreno prkosi pozitivnim hrvatskim propisima i pozdravlja 'Za dom!', on bi trenutno završio u zatvoru", rekao je Kajin.

Neki su umjetnici zaslužili da im država plati doprinose, ali ne i Thompson, "čovjek koji poručuje da je predsjednik države izdajnik ne može biti na tom popisu", rekao je Kajin.

HDZ-ovci Goran Marić i Sunčana Glavak naglasili su da država Thompsonu ne plaća doprinose.

"Ne ulazim u to kako se netko priprema za raspravu, ali da se imalo pripremio znao bi da država Thompsonu ne plaća doprinose", rekao je Marić.

Kako je Kajin nekoliko puta upadicama prekidao zastupnike, Jarnjak mu je oduzeo riječ i također potvrdio da država za Thompsona ne plaća doprinose. "Nazvao sam ministra kulture Božu Biškupića i on mi je rekao da Thompson nije na popisu samostalnih umjetnika", rekao je Jarnjak.

Doprinose država plaća za 1310 umjetnika, a novim prijedlogom izmjena zakona koeficijent za izračun doprinosa smanjio bi se s 1,2 na 0,8. Država bi tako na mjesečnoj razini uštedjela 1,3 milijuna, odnosno na godišnjoj 16,5 milijuna kuna.

Zastupnici su kratko raspravili izmjene i dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima se postotak izdvajanja od naplaćene funkcionalne premije od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti smanjuje sa 10 na 7 posto.

Poslijepodne je raspravljen i prijedlog zakona kojim se uvodi naknada za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama. Naknada će iznositi 6 posto na ukupni prihod od SMS, MMS poruka i razgovora mobitelima. Primjenom predloženog zakona povećat će se prihodi državnog proračuna za oko 430 milijuna kuna godišnje, a u 2009. godini za oko 143 milijuna kuna.

Raspravljen je i prijedlog zakona o dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojim se želi smanjiti naknada za nezaposlene, jer bi se ta naknada vezivala za minimalnu plaću, a ne, kao do sada, prosječnu plaću zaposlenika. Time bi se uštedjelo 100 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi