PROPALA SKUPŠTINA

Država i Orco opet odveli Sunčani Hvar u slijepu ulicu

14.03.2014 u 13:13

Bionic
Reading

Nakon kratkog zatišja opet se raspiruje sukob između države i Orca oko Sunčanog Hvara. Na skupštini dioničara država nije podržala plan financijskog restrukturiranja koji je predložila Uprava pa je nastavak poslovanja prezadužene hotelske tvrtke ozbiljno ugrožen

Dva najveća dioničara, Orco Property i hrvatska država nisu postigli dogovor o još jednoj financijskoj sanaciji Sunčanog Hvara. Na skupštini dioničara održanoj u utorak država je glasala protiv prijedloga Uprave o povećanju temeljnog kapitala.

Plan je bio da se zbog nagomilanih gubitaka temeljni kapital najprije prepolovi tako što bi se manjio sa 333,65 na 166,83 milijuna kuna, a da se nakon toga poveća za 175,7 milijuna kuna na iznos od 342,5 milijuna kuna.

Međutim, kroz dokapitalizaciju Sunčani Hvar ne bi dobio svježi kapital nego bi se samo pretvorila postojeća potraživanja države i Orca kako bi se konsolidirala bilanca na temelju čega bi banke odobrile još jedan reprogram kredita.

U predloženom povećanju temeljnog kapitala država je trebala sudjelovati sa 96,2 milijuna kuna, a Orco sa 79,5 milijuna kuna.

Drugi najveći dioničar DUUDI (Državni ured za upravljanje državnom imovinom) glasao je protiv prijedloga o dokapitalizaciji što je bilo očekivano budući da je prethodno tražio odgodu skupštine.

Najveći dioničar Orco je tijekom glavne skupštine nastojao uvjeriti predstavnika DUUDI-ja da prihvati prijedlog za stanku tijekom glavne skupštine, kako bi obje strane mogle raspraviti i usuglasiti predložene mjere financijskog restrukturiranja, ali je on je prijedlog odbio i glasao protiv odluka.

Prema neslužbenim informacijama, država nema ništa protiv dokapitalizacije, ali želi da se prethodno provede revizija poslovanja za zadnje tri godine i utvrdi kako je došlo do povećanja obveza i enormnog gubitka Sunčanog Hvara u prošloj godini.

Naime, u 2013. tvrtka je zabilježila gubitak od 175 milijuna kuna. Uprava Sunčanog Hvara ističe da su značajan utjecaj na ovakav rezultat imali vrijednosno usklađenje materijalne imovine, financijski troškovi zbog visoke zaduženosti, ali i troškovi organizacijskog i operativnog restrukturiranja.

Nakon neuspjelog pokušaja dokapitalizacije, Uprava je najavila mogućnost pokretanja predstečajne nagodbe.