IZDAŠNI PRORAČUN

Država će plaćati stanarinu i režije i ministrima?

Vlada Zorana Milanovića

Vlada Zorana Milanovića

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Nakon što su članovi Milanovićeve vlade, poput zastupnika, nedavno izgubili pravo na privilegirane mirovine, uskoro bi se ipak trebao malo popraviti njihov materijalni status. Naime, država stanarinu i režije ubuduće više neće plaćati samo saborskim zastupnicima čije je prebivalište najmanje 50 kilometara udaljeno od Zagreba, otkriva Novi list
U Vladi je sada devet članova koji inače ne žive u Zagrebu, pa su smješteni u službene stanove. To su Branko Grčić, Slavko Linić, Ranko Ostojić, Arsen Bauk, Zlatko Komadina, Veljko Ostojić, Tihomir Jakovina, Ivan Vrdoljak i Željko Jovanović. Njih će Vlada osloboditi obveze plaćanja stanarina i režija, što će automatski pozitivno djelovati na njihov standard.

Vlada će, kako neslužbeno doznaje riječki dnevnik, uskoro i svojim članovima omogućiti iste olakšice. Zastupnicima se podmiruju stanarine u stanovima za službene potrebe do 2.500 kuna mjesečno te režije u visini 500 kuna. Sva eventualna prekoračenja zastupnici plaćaju iz svojeg džepa. S druge strane, ministri moraju za stanarinu mjesečno izdvajati pet kuna po kvadratnom metru zagrebačkog stana u kojem privremeno žive, a cjelokupne režije idu na njihov teret.

'Nema nikakvog razloga da zastupnici budu u boljem položaju od ministara. Kao prvo, ministri su praktično svaki dan u Zagrebu dok zastupnici u službenim stanovima borave samo kad se održavaju saborske sjednice. Osim toga, svaka čast zastupnicima, ali ministri imaju daleko teži i odgovorniji posao. To je neusporedivo. Stoga je nepravedno da si ministri, koji u Zagreb dolaze kako bi u Vladi obavljali posao važan za Hrvatsku, sami plaćaju stanove', objašnjavaju u Vladi zašto će zastupnike i ministre izjednačiti i kad je riječ o uvjetima stanovanja.

Za prosječan stan veličine šezdesetak kvadratnih metara morali su u stanarini participirati s 300 kuna, a kad se tu još pribroji novac što su ga davali za struju, vodu i ostale komunalije ispada da ih je život u Zagrebu mjesečno koštao dosta više nego zastupnike. No članovi vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor, čije prebivalište nije bio Zagreb, nisu se uspjeli izboriti za jednak status.

Na zastupnike se primjenjuje saborska Odluka o smještaju zastupnika iz ožujka 2005. godine. Za članove Vlade, pak, još uvijek važi Odluka povjerenstva Vlade za upravljanje imovinom Republike Hrvatske iz listopada 2008. godine, u kojoj je propisano da je naknada korisnika stanova za službene potrebe pet kuna po četvornom metru 'uz plaćanje ostalih režijskih troškova'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi