HOLY U POREČU

Država bi ugljen kao energent, a Istarska županija plin

03.03.2012 u 15:59

Bionic
Reading

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika s načelnicima općina Labinštine nedavno je upozorio na još uvijek neriješeni problem otvorenih odlagališta plominskih termoelektrana, s kojih snažna bura nemilice raznosi pepeo i šljaku, što ugrožava život i zdravlje stanovnika

Apel da se poduzmu hitne mjere sanacije odlagališta, kako bi se taj veliki problem stanovništva Labinštine konačno riješio, upućen je ministrici Mireli Holy. SDP-ova ministrica zaštite okoliša i prirode danas je sa stranačkim kolegama na skupu u Poreču, pa smo iskoristili prigodu i upitali je što će se poduzeti.

'Mogu samo reći da će naša inspekcija izaći na teren i utvrditi situaciju te odrediti zakonom propisane mjere u vezi toga', obećala je Holly.

Ministricu smo upitali i što misli o Plominu 3, koji bi prema prostornom planu Istarske županije, kao i prema željama stanovnika te nastojanjima brojnih udruga, mogao biti na plin, umjesto koncepta još jedne TE na ugljen.

'Da, ali Strategijom razvitka Republike Hrvatske, koja je najviši prostorno-planski dokument u RH na toj lokaciji je ucrtana TE na ugljen', kazala je ministrica Holly, ujedno pojasnivši da bi prostorni planovi nižeg reda trebali biti usklađeni s prostornim planovima višeg reda, što zapravo znači da ni SDP-ova ministrica ne odustaje od ugljena kao energenta novog Plominskog bloka.

'Činjenica je da je Studija utjecaja na okoliš za Plomin 3 napravljena za TE na ugljen. Trenutno se provodi procjena utjecaja na okoliš i Povjerenstvo će donijeti pravorijek o projektu nakon što završi taj postupak, a to će biti, pretpostavljam, u sljedećih mjesec dana', izjavila je za tportal ministrica Mirela Holly.