TB2 DOBIVA RAZORNE DODATKE

Dronovi Bayraktar postaju još smrtonosniji, evo što su smislili turski inženjeri

10.06.2022 u 20:31

Bionic
Reading

Agencija za istraživanje turske vlade odobrila je ovog tjedna masovnu proizvodnju novog projektila manjih dimenzija za popularne turske dronove tipa Bayraktar TB2, iznimno popularne nakon kratkotrajnog armensko-azerbajdžanskog sukoba u ranu jesen 2020. te u aktualnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu. Riječ je o laganom projektilu kompaktnog dizajna i naziva Bozok, a on donosi operativnu usklađenost u dronovima za koje je težina kritični faktor. Evo i detalja

Novu laserski vođenu raketu manjih dimenzija za uništavanje pješačkih postrojbi razvio je turski Institut za istraživanje i razvoj Tübitak te je uspješno izvršio višestruke testove. Tijekom ispitivanja Bozoka inženjeri su proširili njegov domet s izvornih devet na 15 kilometara, a još uvijek rade na učinkovitijoj bojnoj glavi i daljnjem proširenju dometa, izvijestio je glasnogovornik turskog instituta Gurcan Okumuşu.

Prema dostupnim podacima, Bozok je u usporedbi sa standardnim projektilima, koje može ponijeti dron tipa Bayraktar TB2, prava minijatura. Riječ je, naime, o projektilu težine 16 kilograma, dužine 80 centimetara i promjera 120 milimetara, znatno manjem i kompaktnijem od onih precizno vođenih s termobaričkom bojnom glavom tipa MAM-L, naširoko korištenom u borbenim dronovima turske proizvodnje.

Projektil Bozok Izvor: Institut Tübitak / Autor: N. N.

U Tübitaku ističu da Bozok pruža učinkovitu obranu bez ugrožavanja vlastitih postrojbi u asimetričnom ratovanju, a dodaju i da se novi projektil nameće među konkurencijom svojim dizajnom i robusnim operativnim sposobnostima. Preciziraju pritom da Bozok omogućuje protupješački učinak velikih razmjera koji se oslanja na laserske senzore i optimiziranu učinkovitost.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Speed News TV

Turski razvojni institut otkriva da je Bozok, uz povećanu stabilnost i prošireni domet, prilagodljiv situaciji na bojišnici te da za uništavanje pješačkih postrojbi koristi pojednostavljeno navigacijsko sučelje domaće proizvodnje koje omogućava planiranje borbenih misija i integraciju različitih oružanih podsustava za zajedničko djelovanje na ciljeve poput minibombe tipa Aselsan.

  • +7
Dronovi Bayraktar i Akinci Izvor: Profimedia / Autor: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia

Tübitak je, podsjetimo, nedavno predstavio projektile zrak-zrak tipa Bozdogan, Gökdogan, Akdogan i Gökan te autonomne krstareće projektile s ugrađenom stealth tehnologijom tipa SOM ALCM, a koje bi trebao koristiti također novo predstavljeni bespilotni jednomotorni zrakoplov na mlazni pogon sa smanjenim radarskim odrazom tipa Kizilelma. Radi se također o proizvodu tvrtke Baykar, proizvođača popularnih dronova tipa TB2 Bayraktar.

Turska je, inače, dosad isporučila 96 bespilotnih letjelica TB2 kupcima iz inozemstva, uključujući Poljsku kao prvog europskog kupca. Nakon što se TB2 pokazao kao učinkovit dron, dokazan tijekom nedavnog armensko-azerbajdžanskog sukoba i aktualne ruske agresije na Ukrajinu, za njegovu kupnju interes su iskazali Velika Britanija, Mađarska, Latvija, Litva, Saudijska Arabija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovačka, Urugvaj i Albanija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CRUX