drugi napad u mjesec dana

Dronom ponovno napadnut glavni stožer Crnomorske flote: 'Letjelica je pogođena točno iznad zgrade glavnog stožera flote'

20.08.2022 u 18:25

Bionic
Reading

U subotu je dronom napadnut glavni stožer ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, pri čemu nitko nije stradao, rekao je guverner toga grada na anektiranom poluotoku Krimu Mihail Razvožajev

"Bespilotna letjelica je pogođena točno iznad zgrade glavnog stožera flote, pala je na krov i zapalila se", napisao je Razvožajev na Telegramu.

U izgredu "nije bilo veće štete" ni ranjenih, dodao je prebacivši odgovornost za napad na ukrajinske snage. Ovo je drugi napad dronom na glavni stožer ruske Crnomorske flote u Sevastopolju u nepunih mjesec dana. Dana 31. srpnja dron je sletio u dvorište zapovjedništva flote, ranivši pet njezinih pripadnika, zbog čega su otkazane sve proslave planirane u povodu Dana ruske flote koji se tog dana obilježavao.

Ukrajina, koju je Rusija optužila za taj napad, zanijekala je svoju umiješanost ocijenivši optužbe "provokacijom". Ovaj novi napad događa se u času kada su se na Krimu zaredale eksplozije i napadi na rusku vojnu infrastrukturu. Tako su ruske snage u četvrtak navečer srušile dron blizu vojnog aerodroma u Sevastopolju.

  • +6
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

U utorak su se dogodile eksplozije u vojnoj bazi i u skladištu streljiva na Krimu, što je Rusija nazvala "sabotažom". Početkom kolovoza u eksploziji streljiva za ratno zrakoplovstvo blizu vojnog aerodroma u Sakiju, na Krimu, jedna je osoba poginula, a više ih je ranjeno. Uz to, u subotu se u Evpatoriji, na zapadu Krima, aktivirao sustav protuzračne obrane, rekao guverner poluotoka Sergej Aksjonov. U izgredu "nema štete ni ranjenih", napisao je na Telegramu.

U subotu je na Konstantina Ivaščenka, kojeg su proruske snage imenovale gradonačelnikom Marijupolja (na jugoistoku Ukrajine) koji su Rusi zauzeli nakon višemjesečne opsade, pokušan atentat, izvijestile su ruske novinske agencije. Na putu kojim se kretalo njegovo vozilo aktivirana je eksplozivna naprava, izvijestila je RIA Novosti pozivajući se na policijski izvor. Ivaščenko pri tom "nije ozlijeđen", rekao je taj izvor. Rusija je na samom početku ofenzive na Ukrajinu zauzela dio ukrajinskog juga, napose Hersonsku oblast, nedaleko od Krima koji je 2014. pripojila svom teritoriju. Zadnjih tjedana ukrajinske snage su ponovno prešle u ofenzivu na jugu kako bi oslobodile izgubljeni teritorij i postigle su stanovit uspjeh.