ukupno 48

Drive-in testiranje na virus počelo i u Rijeci

07.04.2020 u 11:46

Bionic
Reading

Drive-in testiranje na koronavirus počelo je u utorak i u Rijeci na prostoru ispred županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, a zaraza je potvrđena jednoj novoj osobi pa je u županiji sada ukupno 48 oboljelih, od kojih je 11 ozdravilo

Ravnatelj Zavoda Vladimir Mićović rekao je na konferenciji za novinare kako se u Rijeci povećava broj testiranja, pa će tako od danas oni građani koji od svojih obiteljskih liječnika ili epidemiologa imaju propisane indikacije na bolest moći automobilima doći ispred Zavoda na uzimanje uzorka.

Mićovič je dodao kako se nastavlja i uzimanje uzoraka u ambulanti ispred zavoda, navodeći da je u županiji pod epidemiološkim nadzorom i u samoizolaciji trenutno oko 400 ljudi.

Župan Zlatko Komadina kazao je kako je novozaražena osoba povezana s nedavnim povratnim letom iz Turske, na kojemu je zaraza potvrđena za više od deset hrvatskih putnika.

Komadina: Stabilna situacija s virusom, nadam se još boljoj

Komadina je aktualnu situaciju s virusom u županiji ocijenio stabilnom, a nada se još boljoj. Najavio je da će županija donirati 100.000 kuna Gradu Zagrebu za obnovu objekata nakon potresa, a Krapinsko-zagorskoj županiji po istoj osnovi 50.000 kuna.

Rekao je i da će dio svoje plaće uplatiti Crvenom križu, vjerojatno trećinu iznosa, ističući kako to mora biti osobni čin svakog dužnosnika te da samo država može odlučiti o smanjenju osnovica njihove plaće.

  • +5
Drive in uzimanje briseva za testiranje na koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić navela je da se četiri zaražene osobe, koje su u riječkoj bolnici, danas prevoze u crikveničku Thalasshotherapiju, specijalnu županijsku bolnicu za medicinsku rehabilitaciju

Ondje će biti smješteni pacijenti bez simptoma virusa ili s blagom kliničkom slikom kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti, a oboljelima omogućili bolji uvjeti.

Najavila da će uskoro u županiju doći donacija s tri respiratora, zahvaljujući naporima hrvatsko-njemačke zajednice iz grada Karlsruhea, s kojim već traje dugogodišnja suradnja.

Povoljna epidemiološka situacija zbog napora cijele zajednice

Glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević istaknuo je kako je vrlo povoljna epidemiološka situacija u županiji posljedica napora cijele zajednice.

'Ona ne bi bila moguća bez iznimne suradnje stanovnika, osim nekih iznimaka. Neki rade pojačano, nekima je teško jer im je ograničeno kretanje, no svi su se postavili kako smo očekivali i razumjeli su da su mjere radi suzbijanja epidemije nužne', kazao je.