ADA DAMJANAC: MA KAKVA INVAZIJA NA ISTRU

Dramatično u istarskom SDP-u nakon podrške Kajinu

18.04.2013 u 15:14

Bionic
Reading

Istarski SDP, osim što na predstojeće izbore ide sa strankama Kukuriku koalicije, no bez IDS-a, odlučio je dati podršku Damiru Kajinu koji oko sebe okuplja, kako voli reći, sveistarsku koaliciju s ciljem rušenja vladavine IDS-a, stranke kojoj još uvijek pripada. Načelnicu istarske općine Fažana i županijsku povjerenicu SDP-a Adu Damjanac stoga smo upitali o buđenju istarskog SDP-a, raskidu koalicije s IDS-om koji neki tamošnji SDP-ovci ipak ne odobravaju te o podršci Kajinu, koji ipak u nekim pitanjima poput TE Plomina ima drukčije poglede no premijer i šef SDP-a Zoran Milanović

Nakon subotnjeg sastanka predstavnika istarskih ogranaka SDP-a na kojem je odlučeno da će se podržati nezavisna kandidatura Damira Kajina za župana, vodstvo IDS-a spočitava Vam da praktično pozivate Damira Kajina, koji je još uvijek potpredsjednik IDS-a, da napusti stranku. Je li podrška Kajinu uvjetovana te je li možda bilo riječi o tome da bi Kajin, nakon izlaska iz IDS-a, mogao prijeći u redove SDP-a?

Nismo uvjetovali Kajinu ulazak u članstvo, to nikako, ali u trenutku kad imamo dva kandidata za župana – Damira Kajina i Valtera Flegu, dajemo podršku Kajinu. Uostalom, IDS je svog kandidata izabrao, pa se može očekivati da Kajin ne može biti IDS-ov, nego nezavisni kandidat.

Što će biti s osam predstavnika lokalnih SDP-ovih organizacija koji su demonstrativno izašli s pazinskog sastanka, očito nezadovoljni činjenicom da će istarski SDP podržati kandidaturu Kajina?

Istina je da je manji dio predsjednika lokalnih organizacija u otvorenoj unutarstranačkoj raspravi legitimno iznio svoje neslaganje s time. Nažalost, u pomanjkanju argumenata ta manjina odlučila je napustiti sastanak. Sastanak je napustilo osam od ukupno 32 predsjednika lokalnih organizacija. Radi se o manjim organizacijama s vrlo malim brojem članova, a jednako tako, upitno je i dijele li mišljenje svojih predsjednika članovi stranke u tim lokalnim organizacijama vezano za podršku Damiru Kajinu te promjene koje je SDP u Istri pokrenuo u svojim redovima.

To je politička odluka. Mogla sam kao povjerenica istarske županijske organizacije SDP-a, sukladno Statutu, sama donijeti odluku o koalicijama SDP-a na razini županije, no radi demokratičnosti postupka i otvorene rasprave koju unutar stranke njegujemo kao iznimnu vrijednost, sazvala sam sastanak upravo da bi se čulo mišljenje predsjednika i predsjednica svih lokalnih organizacija SDP-a u Istri.

Ne mora se svatko ni slagati s nama, no svatko iza svojih odluka stoji i ima odgovornost. Konsultirat ću Predsjedništvo i Glavni odbor. S glavnim tajnikom Igorom Dragovanom vjerojatno ćemo otići u te organizacije te vidjeti radi li se o osobnim stavovima predsjednika tih organizacija. U otvorenoj unutarstranačkoj raspravi koju smo imali u Pazinu velika većina predsjednika i predsjednica gradskih i općinskih organizacija SDP-a u Istri podržala je početak jačanja prepoznatljivosti i samostalnosti u odlučivanju SDP-a u Istri, ali i ideju o podršci županijskog SDP-a zastupniku Damiru Kajinu kao kandidatu za istarskog župana.

S jedne strane govorite o početku samostalnosti u odlučivanju istarskog SDP-a, no s druge strane, dio članstva koji se ne slaže s odlukom o podršci istarskog SDP-a Kajinu spočitava da je ta odluka 'dirigirana' iz Zagreba. Je li na pomolu, kao što navodi jedan istarski dnevnik, raskol u istarskom SDP-u?

Glavni odbor SDP-a u rujnu donio je odluku o pokretanju razgovora i priprema za lokalne izbore te je donio zaključak da se provedu razgovori sa strankama Kukuriku koalicije na terenu kako bi se razmotrili mogući oblici suradnje. Nije bilo nikakvih 'naputaka' oko koaliranja, samo inicijativa za pokretanje razgovora.

Upravo županijska i pulska organizacija raspuštene su zbog političke pasivnosti, nerada, sakrivali smo se iza IDS-a. Radili smo, ali smo radili za IDS. Krajnje je vrijeme da se trgnemo. Idemo sa županijskom listom kao Kukuriku koalicija, ali bez IDS-a. Na kraju ostajemo unutar Kukuriku koalicije, ali s jednom prepoznatljivošću. Rekla bih da smo se zbog te dugogodišnje političke pasivnosti i doveli tu gdje smo sada, naši su izborni rezultati iz godine u godinu sve slabiji. Uvijek se uoči izbora mogu naći teme oko kojih će se u medijima ‘ratovati’. Gotovo ispada da Zagreb vrši invaziju na Istru, a to što netko misli da, ako nije IDS, nije dobar Istrijan, nije točno.

Smatramo da je Damir Kajin najbolji kandidat za istarskog župana koji zna probleme građana Istre i koji s građanima neprestano komunicira, od njih se nije udaljio te se neprestano bori za rješavanje problema 'običnih' ljudi, a ne probleme interesnih skupina i zemljišno-građevinskih te financijskih lobija.

Zbog čega je SDP odlučio podržati Kajinovu kandidaturu za župana?

On danas utjelovljuje onu srž pozitivne politike IDS-a koja je SDP-u uvijek bila bliska, a to su ljubav prema Istri i želja za njenim ravnomjernim razvojem. Istra mora biti regija svih građana i građanki koji u njoj žele živjeti, svih nacija i konfesija, Istra jest posebna i mi u SDP-u Istre uvijek ćemo se zalagati za našu posebnost i njome se ponositi, no Istra i 'istrijanstvo' posljednjih godina nekima su nažalost postali sredstvo manipuliranja, etnobiznis koji mi ne možemo i ne želimo dalje podržavati.

Jedno od bitnih istarskih pitanja je izgradnja nove Termoelektrane Plomin, koja bi po Kajinovim dosadašnjim javnim istupima trebala biti na plin, dok SDP zastupa ugljen kao pogonsko gorivo.

Nismo konkretno o Plominu razgovarali s Kajinom. To je otvoreno pitanje o kojem će se Kajin morati izjasniti. Radi se o projektu koji je zacrtan u prostornom planu Županije, pa bi trebalo župana pitati kako je TE Plomin ušao u županijski prostorni plan.