92 MRTVA ZBOG ALKOHOLA

Dramatičan porast pijanih vozača

06.12.2011 u 13:48

Bionic
Reading

Hrvati ne konzumiraju alkohol u većoj mjeri nego ranije, no znatno češće nego prijašnjih godina pijani sjedaju za volan, rezultat je to istraživanja koje je agencija Hendal provela za Zagrebačku pivovaru u sklopu njihove akcije 'Razmisli! Kad piješ, ne vozi'

Čak 13 posto od osamsto ispitanih svakodnevno konzumira alkohol, dok 61 posto pije nekoliko puta mjesečno. Sklonost alkoholu uglavnom imaju mlađi muškarci i osobe višeg obrazovnog statusa. Istraživanje je pokazalo i da vino piju visokoobrazovani te se to alkoholno piće veže uz prehrambene navike i uglavnom se pije u krugu obitelji. Pivo ispitanici uglavnom piju zbog žeđi te u društvu prijatelja, dok se 'žestice' ispijaju zbog zabave.

No ono što brine jest osampostotno povećanje vozača koji su sjeli za upravljač vozila pod utjecajem alkohola. Čak 32 posto od 67 posto ispitanih koji imaju vozačku dozvolu vozilo je pod utjecajem alkohola, što je devet posto više u odnosu na prethodno ispitivanje. Pijani vozači su uglavnom recidivisti te ih je većina više puta vozila pod utjecajem alkohola.

U 11 mjeseci ove godine zabilježene su 5.024 prometne nesreće koje je skrivio vozač ili vozačica u alkoholiziranom stanju. U tim su nesrećama poginule 92 osobe. Darko Grac iz prometne prevencije Odjela za sigurnost cestovnog prometa kaže da statistike pokazuju da je za svaki četvrti smrtni ishod prometne nesreće odgovoran pijan vozač. Podatak koji još više zabrinjava jest taj da je u 53 posto smrtnih slučajeva vozač koji je skrivio nesreću imao više od 1,5 posto promila alkohola u krvi.

'Te se nesreće ne bi dogodile da su vozači bili trijezni', istaknuo je Grac i najavio predblagdansku policijsku akciju protiv pijanih vozača koja će se u Hrvatskoj provoditi od 12. do 18. prosinca. 'Popijete li previše, koristite javni prijevoz, taksi, idite pješice kući ili se u društvu dogovorite tko će ostati trijezan i voziti ostale', zaključio je.

Slobodanka Keleuva, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, istaknula je da je pojačan broj intervencija povezan s vikendima i mladim osobama koje nakon noćnih izlazaka sjedaju pijane za volan.