'TOKSIČNO UDRUŽIVANJE'

Drama u Poljskoj, prijete blokadom Europskog vijeća zbog izbora sunarodnjaka Tuska

09.03.2017 u 22:08

Bionic
Reading

Poljska premijerka Beata Szydlo izjavila je u četvrtak da neće prihvatiti zaključke Europskog vijeća, zbog ponovnog izbora Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća, bez čega summit 'nije relevantan'. Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski rekao je pak da je reiszbor Tuska znak je da je Europska unija izložena diktatu Berlina

U znak prosvjeda što su čelnici 27 država članica unatoč protivljenju Poljske ponovno izabrali Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća, Szydlo je najavila da neće podržati zaključke, kojima se završava svako Europsko vijeće i koji se moraju prihvatiti konsenzusom.  

'Oni pokušavaju naći način da prihvate dokument, ne znam kako i na koji način. Jasno je zapisano da se summiti završavaju zaključcima. Ako ih jedna zemlja ne prihvaća, to znači da summit nije relevantan. Ako postoji način za drugo rješenje, onda to pokazuje da nema pravila i Poljska se s tim ne slaže', rekla je Szydlo na konferenciji za novinare.

Ako nema konsenzusa o zaključcima, uvijek je moguće te zaključke preformulirati u izjavu predsjednika Europskog vijeća, koja praktički ima istu težinu.

 Szydlo je najavila da će ostati u petak, drugi dan summita, koji onda postaje neformalni sastanak EU27 nakon odlaska britanske premijerke Therese May.

Varšava Tuskov reizbor nazvala diktatom Berlina

Reizbor Poljaka Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća u četvrtak, kojem se Varšava protivila, znak je da je Europska unija izložena diktatu Berlina, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski.

'Način kako se to odvijalo nam puno govori o Europskoj uniji i smjeru u kojem se kreće. Znamo da je EU pod diktatom Berlina', rekao je Wasuczykowski.

On drži da ponovni Tuskov izbor objašnjavaju nedavne najave Europe u nekoliko brzina nakon mini-summita u Versaillesu na kojem su se okupili čelnici Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske.

'Razvija se opasno europsko udruživanje, vrlo toksično, koje može naštetiti brojnim zemljama', inzistirao je Waszczykowski.

Poljski ministar sumnja da se radi o igri 'pritisaka i ucjena' koje su dovele do neuspjeha pokušaja Varšave da Tuska zamijeni poljskim eurozastupnikom Jacekom Saryuszom-Wolskim.

'Treba analizirati djelovanje tih mehanizama jer puno odluka se donosi u hodnicima, iza naših leđa. Želimo znati koji instrumenti, ucjene i pritisci su upotrijebljeni protiv našeg kandidata i u korist Donalda Tuska. Provjerit ćemo i reagirati', rekao je Waszczykowski.

Šef stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski optužio je Tuska da je nelojalan prema vlastitoj zemlji i pohvalio je veliku hrabrost premijerke koja je branila poljske interese i koja se 'znala svima suprotstaviti'. Kaczynski je rekao da je razočaran stajalištem mađarskog premijera Viktora Orbana koji je podržao Tuska.