ČEKA SUĐENJE

Dragan Vasiljković prebačen u bolnicu zbog srčanih problema

kapetan Dragan Vasiljković

kapetan Dragan Vasiljković

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Dragan Vasiljković, poznat pod nadimkom kapetan Dragan, optužen za ratne zločine u Glini i Dalmaciji, a koji u splitskom zatvoru čeka početak suđenja u rujnu, jučer je zbog srčanih problema završio u Kliničko-bolničkom centru Split

U bolnicu je prebačen iz splitskog zatvora, piše Slobodna Dalmacija

Vasiljkovića se tereti da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno kao zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca, mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to ga se tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Nakon što se desetak godina skrivao u Australiji pod drugim identitetom kapetan Dragan izručen je Hrvatskoj početkom srpnja 2015.

Početak suđenja Draganu Vasiljkoviću zakazano je za 20. rujna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!