SPOLNI RAT SE NASTAVLJA

Dr. Lepušić: Agresijom u Splitu dirigirao je svećenik

Bionic
Reading

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović i jedan od autora rigidnim katolicima spornog IV. modula zdravstvenog odgoja zagrebački ginekolog dr. Dubravko Lepušić, bili su nemalo iznenađeni što ih je u splitskoj OŠ 'Sućidar' u utorak navečer dočekala, blago rečeno, užarena atmosfera, često prekidana pljeskom i povicima, otkriva Slobodna Dalmacija

Sudionici javne tribine tvrde da Filipović i Lepušić na njihove argumentirane primjedbe nisu imali odgovora, ali oni tvrde suprotno: 'Bila je to verbalno agresivna, ostrašćena tribina, bez argumenata i činjenica, s jedinom porukom: mi nećemo vaš zdravstveni odgoj. Unatoč našem inzistiranju da konkretno navedu što u programu smatraju spornim, dobivali smo uopćene odgovore. Želim vjerovati da to nije pravi Split i Splićani', rekao je za SlobodnuVinko Filipović. 'Potpuno netolerantna, isključiva, atmosfera linča, u kojoj je dominiralo desničarenje, klerofašizam, a jedini argumenti su bili 'ja sam branitelj', 'ja imam petero djece', 'ja sam veliki Hrvat' i 'ja sam veliki katolik'. Nisu nam dopustili da dovršimo nijednu rečenicu, a sve je dirigirao svećenik koji je prstom pokazivao tko će kad govoriti', optužio je dr. Lepušić.

Objasnio je kako je ranije napustio tribinu zbog trajekta. 'Da i nisam morao otići, pitanje je koliko bih ostao. Teško je to bilo slušati', razočarano je rekao Lepušić.

Na pitanje hoće li se u IV. modulu dogoditi kakve izmjene nakon javnih tribina, dr. Lepušić je rekao kako je bilo odličnih prijedloga u Osijeku i Zagrebu. Tako su neki primijetili da su u poglavlju o kontracepciji premalo prostora posvetili prirodnim metodama kontracepcije, poput računanja plodnih i neplodnih dana, odnosno Billingsove metode te mjerenja bazalne temperature. 'To sam prihvatio i sigurno će u programu biti elaborirano u širem smislu', istaknuo je dr. Lepušić.

Ladislav Ilčić iz udruge Grozd najavio je kako će njegova udruga ustrajati u borbi protiv zdravstvenog odgoja i nakon što se ispoštuje odluka Ustavnog suda o nužnosti javne rasprave prije uvođenja ovoga korisnog predmeta u škole. 'Ministar Jovanović voli ponavljati da je Ustavni sud nije odbacio sadržaj zdravstvenog odgoja, a na početku javne rasprave rekao je i kako će program ostati takav kakav jest? U odluci ustavnog suda vidimo da se i tek kako bavio sadržajem. Uz ostalo kažu: 'Sadržaj mora odgovarati filozofskim i vjerskim uvjerenjima roditelja.' Ako to ne bude ispoštovano, mi ćemo se opet obratiti Ustavnom sudu', zaprijetio je Ilčić kako prenosi Slobodna Dalmacija. On sugerira da se donesu dva programa zdravstvenog odgoja.

Tko zna, možda bi jedan od ta dva programa mogao biti i onaj koji su svojedobno Ladislav Ilčić i njegova sestra Kristina Palović, kao predsjednica i potpredsjednik udruge Teen Star, provodili u 70-ak hrvatskih škola. Teen Starov spolni odgoj zbog vrlo diskutabilnih i rigidno katoličkih stavova o ljudskoj seksualnosti, koji su, između ostalog, diskriminatorni prema homoseksualnim osobama te pritiska javnosti – izbačen je iz školskog programa. Nakon toga su brat i sestra javno agitirali da se tadašnjeg ministra obrazovanja Dragana Primorcazaspe tisućama e-mailova kojima bi se, između ostalog, kako su naveli, reklo NE 'normalizaciji masturbacije' i 'homoseksualnoj torturi'...