IZMJENA GUP-A ZBOG TODORIĆA?

Dozvoljena gradnja 'dvoraca' na zelenim površinama

26.02.2009 u 18:45

Bionic
Reading

Imanje i renovirani dvorac u kojem živi obitelj Todorić registriran je kao 'hotel i objekt javne namjene' u zoni zaštitnog zelenila. Stoga je stotinu aktivista Prava na grad i Zelene akcije u četvrtak u zagrebačkim Šestinama zatražilo smještaj u Kulmerovim (Todorićevim) dvorima

Međutim, isključivi pristup u taj 'hotel' ima obitelj Todorić. Na korist iste te obitelji trenutno se ponovno mijenja Generalni urbanistički plan Grada Zagreba koji će omogućiti prenamjenu objekta Kulmerovih dvora te dodatnu izgradnju na njihovoj parceli. Da stvar bude gora, istim izmjenama GUP-a će se omogućiti nova gradnja i devastacija na svim ostalim zaštitnim zelenim površinama u podsljemenskoj zoni

Predloženim izmjenama GUP-a uvodi se nova kategorija složenih rezidencijalnih građevina, a zapravo privatnih dvoraca koje će biti moguće graditi na svim zaštitnim zelenim površinama u podsljemenskom području koje su veće od 15.000 kvadratnih metara. Zanimljivo je da, prema lokacijskoj dozvoli iz 2003, parcela Kulmerovih dvora obuhvaća baš 15.100 m2, pa se sada taj kompleks može prenamijeniti iz objekta javne namjene, tj. reprezentativnog hotela, u privatni dvorac.

Na prijavu Prava na grad i Zelene akcije, Urbanistička inspekcija Ministarstva zaštite okoliša stavila je izvan snage izmjene GUP-a usvojene 18. prosinca 2009. koje se odnose na gradnju u zelenim zaštitnim površinama. Nažalost, Ministarstvo je poništilo sporne izmjene isključivo zbog proceduralnih pogrešaka te je GUP s potpuno istim sadržajem sada na javnoj raspravi do ponedjeljka, 2. ožujka.

Nedopustivo je da gradska vlast zbog interesa jedne obitelji uvodi presedan na temelju kojeg će se devastirati sve zaštitne zelene površine u podsljemenskoj zoni. Te površine nužne su za zaštitu okoliša te kvalitetu života i sigurnost građana (zaštita zraka, zaštita od buke, nestabilne padine, erozija, voda, potočne doline, tradicionalni krajolici itd.).

Generalni urbanistički plan se ponovno kroji prema željama moćnih, na isti način na koji se GUP za Donji grad mijenjao i prilagođavao potrebama HOTO grupe. Obitelj Todorić aktiviste nije primila na noćenje, a predstavnik vlasnika izjavio je da 'hotel nije otvoren jer još nije završena kategorizacija'. U međuvremenu, obitelj Todorić u hotelu stanuje već četiri godine, stoji u dopisu inicijative Pravo na grad i Zelene akcije.