ilovik na nogama

Dožupan Braut: Nema zapreka za pristajanje Ilovčana u luci Mrtvaška

20.06.2022 u 16:53

Bionic
Reading

Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut (SDP) u ponedjeljak je ocijenio da mještani otoka Ilovika i njihovi gosti nemaju nikakvih zapreka da svojim brodicamapristaju u luci Mrtvaška na Lošinju.

Braut je na redovnoj konferenciji za novinstvo Primorsko-goranske županije reagirao na niz prosvjednih akcija Ilovčana na širem području gradilišta nove luke Mrtvaška na Lošinju ustvrdivši kako je očito da oni ne žele se taj projekt ostvari i da ga žele zaustaviti na svaki način.

Braut je istaknuo da se projekt nove luke ne odnosi samo na Ilovik, nego je važan za povezivanje drugih otoka poput Premude, Silbe ili Oliba s Rijekom, Zadrom ili Pulom, te da će omogućiti znatno bolju prometnu povezanost svih tih otoka, a time i bolju kvalitetu života.

 Na prijedlog skupštine PGŽ je izmijenjen izvorni projekt luke, kako bi se omogućilo pristajanje manjih brodica s Ilovika nakon dovršetka izgradnje, rekao je Braut. To je omogućeno Ilovčanima i tijekom radova, privremenim pristanom, rekao je. Istaknuo je da se mještani Ilovika nisu odazivali pozivima na razgovore o tom projektu te su odbijali svaku komunikaciju.

 Prošlog ponedjeljka, 13. lipnja, dvoje Ilovčana svojim automobilima su zapriječili prolaz cestom do Mrtvaške, nakon najave da će se ilegalno parkirani automobili na gradilištu premjestiti na uređeno parkiralište udaljeno 50 metara, rekao je Braut. Tridesetak prosvjednika se potom opiralo policiji pa ih je policija morala privoditi i ukloniti s tog područja, a  dvije su žene lakše ozlijeđene i prevezene na liječničku obradu, podsjetio je  Braut.

 Novinarima se obratio i predsjednik Županijske skupštine PGŽ Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera) istaknuvši da se ne smije "upirati prstom jedni u druge".   "Moramo biti spremni i na građanski neposluh. Siguran sam da mještani nisu željeli da dođe do eskalacije problema", ocijenio je.

 Za Borasa Mandića je projekt gradnje nove luke bio afirmativan i prihvaćen u lokalnoj zajednici, "ali su oni koji ga vode u nečemu pogriješili, pa je zato bila potrebna izmjena."

Komunikacija je trebala biti mnogo izravnija i kvalitetnija, jer je uvijek odgovornost na onima koji vode projekt. To su Upravno vijeće Lučke uprave Mali Lošinj i njezin ravnatelj, ocijenio je.