80 milijuna kuna

Skupština PGŽ nije prihvatila izvješće o propalom projektu u luci Mrtvaškoj

23.11.2023 u 17:34

Bionic
Reading

Primorsko- goranska Županijska skupština u četvrtak nije prihvatila izvješće županijskog Povjerenstva za utvrđivanje okolnosti raskida ugovora u projektu dogradnje luke Mrtvaške na otoku Lošinju, u kojem se navodi da je taj projekt uvelike žrtva zanemarene komunikacije svih zainteresiranih

Sedmero je vijećnika glasalo za, isto toliko protiv, a suzdržanih je bilo 26 vijećnika

Prema mišljenju Povjerenstva, u provedbi projekta je zanemarena komunikacija svih zainteresiranih, rokovi za izvođenje etapa projekta bili su kratki, što je dovelo do pogrešaka, koje se pokušalo ispraviti izmjenama projekta. Smatraju da se pažljivijim planiranjem, uz uključivanje javnosti, moglo izbjeći sukob zbog visine rive i tehnologije izvođenja radova ili ga umanjiti te su upozorili da je sada u lučkom prostoru puno građevinskog materijala kojeg treba ukloniti.

Projekt dogradnje luke Mrtvaške, vrijedan više od 80 milijuna kuna, u cijelosti je trebao biti financiran iz europskih fondova. Izgradnji su se protivili mještani Ilovika tražeći da im se i tijekom radova osigura brodska linija od Ilovika do Mrtvaške, umjesto privremene, ali dulje linije od Ilovika do Maloga Lošinja te da se snizi visina nove rive, kako bi uz nju i nadalje mogle pristajati i njihove brodice. Ugovor je raskinut sredinom 2022., o tome je izvijestio nositelj projekta, Županijska lučka uprava (ŽLU) Mali Lošinj.

Predsjednik Povjerenstva Orjen Petković (Možemo!) naglasio je da su članovi Povjerenstva odlučili da neće izlaziti iz okvira političke odgovornosti i uzimati za pravo provoditi istrage ili rješavati podnesene prijave te da im je cilj prikupiti i prikazati informacije o činjenicama, bez donošenja sudova.

Petković: Nepovjerenje je veliko, projekt je propao, a nitko nije rekao da je protiv

Komunikacije nema, a nepovjerenje je veliko, projekt je propao, a da nitko nije rekao da je protiv, kazao je i dodao da bi trebalo ponovno sjesti za stol i pripremiti se za novi pokušaj.

U raspravi je najavljeno da će klub SDP-a, kao i klub HDZ-a, biti suzdržani pri glasanju.

Bojan Kurelić (AM) smatra da je izvješće povjerenstva beznačajno te da je najvažnije naći nalogodavce. Smatra da je glavni organizator predsjednik Upravnog vijeća ŽLU Mali Lošinj Loris Rak, koje je imenovalo ravnatelja ŽLU Filipa Baliju. Upitavši hoće li i resorni ministar, župan i drugi dati ostavke, ocijenio je da uključeni neće odgovarati.

Gabrijela Gorjanac Kapša (SDP) ocijenila je da partikularni interesi pojedinaca na Iloviku nisu dozvolili da projekt u luci Mrtvaška zaživi.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

 

Nezavisna Iva Rinčić smatra da povjerenstvo nije preuzelo političku odgovornost, dok Nedjeljko Pinezić (UK) smatra da su stvari jasne, da odgovornost ima menadžment, koji treba imati znanje, sposobnosti i znati komunicirati. Predložio je da se menadžmentu ŽLU Mali Lošinj naloži da odmah dovede plato luke Mrtvaške u upotrebljivo stanje i zbrine građevinski materijal.

Povjerenstvo je bilo spremno u zaključke uvrstiti sanaciju gradilišta i postavljanje pitanja odgovornosti, ali samo ako izmijenjene zaključke podupru svi vijećnici. No, potpore nije bilo, Povjerenstvo je ostalo kod izvornih zaključaka, a izvješće nije prihvaćeno.