SNIJEG U METROPOLI

Doznali smo sve o Snježnoj kraljici, ali Bandić o Cmroku šuti

04.01.2017 u 18:32

  • +2

Staza u Bakačevoj spremna za utrku skijaških legendi u sklopu SQT

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Skijaške legende spustit će se skijaškom stazom usred Zagreba Ulicom Tome Bakača, a od Katedrale do Manduševca na Trgu bana Jelačića doskijat će i najbolji slalomaši po svoje startne brojeve za utrku na Sljemenu. Nakon toga, staza do sredine siječnja ostaje na veselje djeci koja mogu uživati i na sanjkalištu na Cmroku. No koliko to sve košta?

Skijaški spektakl u srcu metropole već danima izaziva brojne rasprave, ali i podsmijeh dijela građana. Raspravljaju Zagrepčani oko same ideje, a još i više oko troškova čiji su detalji nepoznati, i to ne samo oko staze u Bakačevoj, nego i sanjkališta na Cmroku. Brojni su oni koji se pitaju, čak i ako im ideja nije sporna, nije li bilo toliko prečih stvari na koje je Grad mogao potrošiti novac, kojega ionako nikad nema dovoljno?

Premda građani, čijim se novcem sve to financira, imaju pravo znati koliko se gradskog novca troši u ove svrhe, to je podatak koji bi, kako se čini, u Gradu najradije zatrpali lavinom. I dok njihove odgovore čekamo, detalje troškovnika pokušali smo saznati i od Hrvatskog skijaškog saveza kao organizatora Snježne kraljice.

Naime, ukupan budžet ovogodišnjih utrka Snow Queen Trophy sa svim programima iznosi oko 23,5 milijuna kuna i oko 75 posto tog iznosa dolazi iz komercijalnih i ostalih izvora – prodaje TV prava, ulaznica i sponzora, dok oko 25 posto financira Grad Zagreb. Međutim, u budžetu ne postoje izdvojene stavke koje financiraju komercijalni izvori ili Grad. Kako je tportalu kazao glasnogovornik Hrvatskog skijaškog saveza Nenad Eror, 'od tih 75 posto više od 50 posto su prihodi iz inozemstva - od stranih sponzora i stranih TV prava – koji su direktna strana investicija u Hrvatsku i taj udio iz godine u godinu raste'.


Koliko košta umjetno sanjkanje na Cmroku?

Sanjkalište na Cmroku nije u organizaciji Snow Queen Trophyja, ističe Eror pa nam o tome nije mogao reći ništa, a iz Grada i dalje šute oko svojeg financijskog udjela u 'snježnim nanosima po Zagrebu'. No što se tiče utrke i proslave u Bakačevoj, Eror objašnjava da je ona dio programa 'Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa u skijanju' koji je sa svojim troškovima integralni dio budžeta ovogodišnjih utrka Snježne kraljice.


'Prijašnjih godina dio programa bile su utrke skijaških legendi koje također nisu bile posebna odnosno izdvojena budžetska stavka, kao što to nije ni ovogodišnji prigodni program', dodaje Eror i navodi da 'troškove programa u centru grada snosi Hrvatski skijaški savez kao organizator utrka Snow Queen Trophy'. Inače, staza u Bakačevoj ulici bit će od 5. do 15 siječnja otvorena za djecu i građane, a bit će organizirana i škola skijanja za djecu te će 15. siječnja biti obilježen World Snow Day koji se svake godine obilježava diljem svijeta u sklopu FIS-ove kampanje Bring Children to the Snow

Priprema i organizacija gradske staze je zaduženje Saveza, a snijeg za nju je proizveden u sklopu zasnježivanja sljemenskog Crvenog spusta, u organizaciji Saveza i Skijališta Sljeme, u okviru budžeta utrka 'Snow Queen Trophy', objašnjava Eror i dodaje: 'Unaprijeđen sustav zasnježivanja s novim tehnologijama te povoljne vremenske prilike ove godine omogućile su na vrijeme proizvodnju i više nego dovoljnih količina snijega za pripremu Crvenog spusta, koji je ove godine bio otvoren za građane i prije sljemenskih utrka, a manja količina iskorištena je za stazu u gradu za čije je postavljanje iskorišteno oko 900 do 1.000 kubika snijega, u organizaciji tima Hrvatskog skijaškog saveza koji radi na sljemenskim utrkama, uz tehničku podršku Skijališta Sljeme'.


Što pokazuje studija isplativosti Snježne kraljice?

'U ukupnoj organizaciji Snježne kraljice sudjeluje više od 2.000 ljudi, od kojih je dio, pored zaduženja na sljemenskim utrkama, ove godine angažiran i na organizaciji posebnog programa, uključujući pripremu gradske staze', naveo je Eror, kojeg smo, kao i Grad, pitali i kada će biti napravljena studija isplativosti Snježne kraljice i popratnih manifestacija, odnosno analiza troškova i prihoda te koristi i šteta, a njezini rezultati predstavljeni javnosti.

'Hrvatski skijaški savez za svoje sponzore i partnere svake godine priprema analize koje pokazuju isplativost njihovih investicija. Kako najveći dio budžeta dolazi iz komercijalnih izvora, kada te investicije ne bi bile isplative - onda komercijalnih izvora ne bi bilo te niti utrke ne bi bilo moguće organizirati svake godine od 2005. godine', ističe Eror i tvrdi da s obzirom na to da se 'Snow Queen trophy, za razliku od brojnih drugih sportskih događaja, ne financira primarno iz proračunskih sredstava, to je činjenica zbog koje se isplativost investicija prezentira izravno onima od kojih dolazi većina prihoda'.


Zagrebu Snježna kraljica donosi reklamu od 3,9 milijuna eura

Što se Grada Zagreba tiče, dodaje da se 'mjerenja gledanosti i dosega sljemenskih utrka kroz koje se procjenjuje isplativost investicije rade iz godine u godinu. Sukladno istraživanjima globalne tvrtke specijalizirane za TV analize REPUCOM, vrijednost oglašavanja koju bi Grad Zagreb platio na stranim TV stanicama za vrijeme održavanja utrke, samo u 13 europskih zemalja u kojima je izvršeno zadnje mjerenje i isključujući sve tiskane medije, radio postaje i internet, iznosio je 3,9 milijuna eura za utrke 2015. godine'.

'Ove godine zbog prijenosa uživo događanja u centru grada, koji su potvrdile televizijske stanice iz Austrije, Švicarske, Švedske, Velike Britanije, SAD-a i Japana, kao i paneuropski Eurosport, očekujemo da će iznos izravne vrijednosti promocije kroz utrke Snježne kraljice za Zagreb biti i veći. K tome, doprinos utrka Snow Queen Trophy zagrebačkom adventskom programu i ukupnoj ponudi Zagreba za posjetitelje krajem godine, koja je ovim tradicionalnim utrkama produžena i na prvi tjedan nove godine, neupitan je i nerazdvojno povezan s uspjehom koji se konkretno mjeri kroz znatno povećanje broja noćenja i turističke potrošnje u Zagrebu', zaključuje glasnogovornik Hrvatskog skijaškog saveza.