polaganje vijenaca

Doznajemo: Velike komemoracije u Jasenovcu neće biti, no Plenković dolazi obilježiti dan proboja zatočenika

16.04.2020 u 12:23

Bionic
Reading

Velika komemoracija u Jasenovcu, koja je posljednjih godina dijelila nacionalne manjine i državu, ove godine se zbog situacije s koronavirusom neće održati. No to ne znači da se datum proboja zatočenika iz ustaškog logora neće obilježiti

Da velike državne komemoracije neće biti, potvrdio je za tportal ravnatelj Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Ivo Pejaković.

'S obzirom na pandemiju koronavirusa, ove godine neće biti komemorativnog programa kojim se svake godine obilježavao dan sjećanja na 22. travnja 1945., dan proboja posljednje grupe zatočenika iz logora Jasenovac, a ujedno dan sjećanja na sve žrtve i preživjele zatočenike', kazao je Pejaković za tportal.

No taj dan će ipak, kaže, biti obilježen. 'Umjesto toga, ove godine će se ovaj datum obilježiti samo prigodnom ceremonijom polaganja vijenaca u Spomen-području Jasenovac kod spomenika Cvijet 22. travnja', kazao nam je Pejaković.

Da će se obilježiti dan proboja u Jasenovcu, kazao je i na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. Iako nam Rajković nije mogao reći tko će sve doći na to obilježavanje, ekskluzivno doznajemo da će u Jasenovac doći i Plenković.

Prethodnih godina pokrovitelj komemorativnog programa bio je Hrvatski sabor. Doznajemo kako su iz Jasenovca već izvijestili Sabor da neće biti velike komemoracije te je novac za tu svrhu vraćen u proračun.

Tko će iz Sabora ići na obilježavanje proboja, još nije poznato.