BESKONTAKTNA TEHNOLOGIJA

Dovoljno vremena za oproštaj: Radar predviđa smrt četiri dana ranije; otkriva srčani ili moždani udar u ranoj fazi

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 22.02.2021 11:23
  • Objavljeno 22.02.2021 u 10:44
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: LightField Studios / Alamy / Alamy / Profimedia

Znanstvenici iz Hamburga mogu pomoću radara bez izravnog kontakta i u ranoj fazi otkriti moždani ili srčani udar kod pacijenta. A moguće je i predvidjeti smrt neizlječivo bolesnih osoba

Ideja profesora Alexandera Kölpina s Tehničkog sveučilišta Hamburg nevjerojatno je jednostavna: ako se pomoću radara može utvrditi položaj broda, izračunati visina na kojoj leti zrakoplov i izmjeriti prekomjerna brzina vozila na autocesti, onda se ta beskontaktna tehnika sigurno može smisleno upotrijebiti i u medicini. 'Radarski senzori imali bi veliki potencijal i učinili medicinske pretrage ugodnijima, sigurnijima i učinkovitijima', smatra profesor Kölpin, izvještava Deutsche Welle.

Ta ideja nije nova, ali Kölpin i njegov istraživački tim su prvi u Europi koji razvijaju radarske sustave za medicinu i već mogu predočiti kliničke testove na pacijentima.

Na Institutu za visokofrekventnu tehniku ovaj je tim razvio senzorske sustave visoke osjetljivosti za medicinski monitoring pacijenata. Novom radarskom tehnikom moguće je bez direktnog kontakta kontinuirano analizirati i rad srca i disanje.

Medicinski pregled bez kontakta

Kod klasičnog EKG-a otkucaji srca mjere se pomoću elektroda i kablova kojima je pacijent priključen na uređaj. No radarska tehnika čini to bez dodira i na udaljenosti.

Radarski senzori koje je razvio profesor Kölpin mogu mjeriti otkucaje srca i disanje kroz odjeću, pokrivač ili čak kroz madrace. 'Naši senzori šalju elektromagnetske valove koji se reflektiraju od tijela. U praksi to otprilike ovako funkcionira: krv koju pumpa srce teče u obliku pulsirajućeg vala kroz krvne žile, što na površini tijela stvara vibracije. Njih možemo mjeriti pomoću senzora i na temelju toga utvrditi mnoge medicinske aspekte krvožilnog sustava.'

Senzibilno mjerenje pulsa

Kutijica je montirana ispod kreveta. Kada srce pumpa krv kroz žile, površina kože se minimalno nadima. Tako se može mjeriti puls čak i držeći prst na ručnom zglobu.

To minimalno nadimanje kože novi radar može analizirati mjerenjem s udaljenosti. Senzori su tako precizni da mjere otkucaje srca, opterećenje srca i puls, na temelju čega se može otkriti začepljenje vene, a time i rizik od moždanog udara.

Ako srce više ne kuca pravilno, novi uređaj oglašava se alarmom. Tako se puno ranije može započeti s mjerama za spašavanje života.

Epilepsija kod novorođenčadi

Ovaj znanstveni projekt za početak se fokusira na medicinsko promatranje novorođenčadi i nedonoščadi. 'Prije svega se koncentriramo na epileptičke napade. Pretpostavlja se da je neotkrivena epilepsija odgovorna za iznenadnu smrt novorođenčadi u oko 20 posto slučajeva. Problem je što se ti napadi kod male djece često ne dijagnosticiraju jer ona do tada nisu pokazivala motoričke grčeve', objašnjava profesor Kölpin.

Pomoću beskontaktnog mjerenja sa senzorima djecu se promatra kontinuirano i bez ograničenja. Tako napad može biti otkriven dovoljno rano da bi se mogao liječiti.

Moguća primjena i kod oboljelih od Covida

Ovu tehniku moguće je upotrijebiti i u pandemiji koronavirusa, smatra Kölpin: 'Mjerenjem otkucaja srca i disanja može se beskontaktno utvrditi tjelesna temperatura, pa time i važni parametri za analizu zdravstvenog stanja radi otkrivanja moguće zaraze koronavirusom.'

Tako je zaražene osobe moguće pregledati bez direktnog kontakta, čime se smanjuje rizik od prenošenja zaraze na medicinsko osoblje.

Predviđanje smrti

Za sada se ovaj novi radar koristi samo na palijativnom odjelu Ženske klinike Erlangen. Tko je ondje smješten, neizlječivo je bolestan i uskoro će umrijeti. Novi radar može već četiri dana ranije utvrditi predstojeću smrt.

Tako pacijenti i članovi njihovih obitelji znaju da je došao trenutak za oproštaj, zaključuje DW.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!