OBAMA CASTRU

'Došlo je vrijeme da se 'arapska revolucija' dogodi na Kubi'

28.09.2011 u 21:38

Bionic
Reading

SAD je spreman promijeniti svoju politiku prema Kubi, ali ne vidi korake iz Havane koji bi opravdali ukidanje američkog embarga, izjavio je u srijedu američki predsjednik Barack Obama

Obama je, rekavši da ne želi biti zarobljen 'mentalitetom Hladnog rata', istaknuo da je Washington želio poboljšati odnose promjenom pravila o novčanim doznakama i putovanjima američkih državljana na Kubu, ali je čekao znak iz Havane, kao što su oslobađanje političkih zatvorenika i jamstva temeljnih ljudskih prava.

On je pozvao karipski komunistički otok, koji je pod američkim embargom već pet desetljeća, da se pridruži valu demokratskih promjena koji upravo prolazi arapskim svijetom, a protjerao je većinu autoritarnih vladara u Latinskoj Americi u zadnjih nekoliko desetljeća.

'Došlo je vrijeme da se ista stvar dogodi na Kubi', rekao je Obama na skupnom intervjuu s novinarima američkih medija na španjolskom jeziku. 'Ako vidimo pozitivan pomak, onda ćemo vam odgovoriti na pozitivan način', poručio je.

Bivši kubanski vođa Fidel Castro u ponedjeljak je optužio Obamu za 'frfljanje' u nedavnu govoru u Ujedinjenim narodima, ocijenivši da je akcija NATO-a u Libiji "monstruozan zločin'.