kratko i jasno

Dorsey: Bitcoin će zamijeniti dolar

21.12.2021 u 20:16

Bionic
Reading

Vlasnik Blocka (nekad poznatog pod imenom Square) i donedavni CEO Twittera Jack Dorsey ponovno je "ispalio" izjavu koja će se naširoko komentirati

Dorsey je odgovorio na tweet američke reperice, ujedno i dobitnice Grammyja, Cardi B koja je postavila pitanje imaju li kriptovalute potencijal da zamijene američki dolar.

Dorsey je tvitao: "Da, bitcoin će zamijeniti dolar."

Njegova izjava nije iznenađenje. U srpnju je Dorsey rekao investitorima da će bitcoin biti veliki dio budućnosti Twittera, a u kolovozu je tvitao da će najpopularnija kriptovaluta ujediniti svijet.

Dorsey je strastveni kripto entuzijast i snažno podržava bitcoin i druge kriptovalute.

No, analitičari smatraju da se tranzicija od bitcoina prema dolaru neće dogoditi tako skoro.

Kenneth Geers, komunikacijski analitičar za Very Good Security, tvrtku za sigurnost podataka sa sjedištem u San Franciscu, rekao je za web stranicu PCMag:

“Nema sumnje da kriptovalute mijenjaju igru. Ali u bliskoj budućnosti, neće zamijeniti američki dolar. Dugoročno je sve moguće, ali očekujte otpor vlada širom svijeta.”

Julian Sawyer, izvršni direktor Bitstampa, jedne od najdugovječnijih kripto burzi na svijetu, rekao je za Bloomberg da ne očekuje da će bitcoin ili bilo koja druga kriptovaluta preuzeti ulogu klasičnih valuta.

Jesse Powell, izvršni direktor kripto burze Kraken nedavno je rekao da će dolar pasti i da će cijena bitcoina dramatično pasti 2022. godine.

Udjel bitcoina na tržištu kriptovaluta naglo je pao sa 70% na 40% u 2021. i očekuje se daljnji pad sljedeće godine. Dominacija bitcoina na kripto tržištu nastavit će opadati sljedeće godine "s obzirom na eksploziju imovine u kripto prostoru i različite slučajeve upotrebe", rekao je za Bloomberg Vijay Ayyar, voditelj azijsko-pacifičkog odjela u singapurskoj kripto burzi Luno.

Prošlog mjeseca, kriptovalute širom svijeta bile su na meti široke rasprodaje, a cijene nekih od najpopularnijih tokena, uključujući bitcoin, ethereum, XRP, solanu i dogecoin, naglo su pale.

No, početkom ovog tjedna situacija se promijenila. Vrijednost bitcoina porasla je za 5,1% u posljednja 24 sata.