kriptovalute

Ovo je podatak koji je uznemirio investitore u bitcoin

20.12.2021 u 21:37

Bionic
Reading

Ovo je podatak koji je uznemirio investitore u bitcoin Prema novoj studiji, manje od 1% najvećih vlasnika bitcoina (BTC) navodno kontrolira više od četvrtine svih BTC-a u optjecaju.

Nacionalni ured za ekonomska istraživanja, američka privatna neprofitna istraživačka organizacija, objavila je studiju u kojoj tvrdi da 10.000 ulagača u bitcoin, ili 0,01% svih vlasnika BTC-a, posjeduje 5 milijuna BTC-a, ili 27% od svih 18,9 milijuna kovanica u optjecaju.

Iznos BTC-a koji drži "jedan posto" jednak je približno vrijednosti od 232 milijarde dolara, objavio je Wall Street Journal u ponedjeljak. Studija, koju su proveli profesori financija Antoinette Schoar na MIT Sloan School of Management i Igor Makarov na London School of Economics, ima za cilj pokazati da bitcoin nije tako decentraliziran kao što bi se moglo misliti.

"Unatoč tome što postoji već 14 godina i pomami koju je potaknuo, još uvijek je to vrlo koncentriran ekosustav", rekao je Schoar.

Prema izvješću WSJ-a, najveći vlasnici kontroliraju veći udio BTC-a nego što najbogatija američka kućanstva kontroliraju u dolarima. Pozivajući se na podatke Federalnih rezervi Sjedinjenih Država, izvješće navodi da 1% najvećih kućanstava u SAD-u drži oko trećine svog bogatstva.

Novo izvješće može zvučati alarmantno za kripto zajednicu, budući da glavni zagovornici bitcoina promiču decentralizaciju kao jedno od najvećih načela bitcoin mreže. Prema osnivaču Quantum Economicsa Matiju Greenspanu, veći dio opskrbe BTC-a u optjecaju kontrolira Satoshi Nakamoto, kreator Bitcoina.

"Satoshijevi novčići čine više od 5%", rekao je Greenspan za Cointelegraph, dodajući: "Vrijedi napomenuti da velik dio opskrbe BTC-a u opticaju također očito nitko ne kontrolira i vjerojatno će biti izgubljen zauvijek. Prema kripto-osiguravajućoj tvrtki Coincover, oko 4 milijuna BTC-a je izvan opticaja zbog izgubljenog pristupa."