u zoni straha

Bitcoin je već tjednima pod pritiskom, analitičari otkrivaju zašto

17.12.2021 u 07:52

Bionic
Reading

Zabrinutost za inflaciju i opći osjećaj zebnje oko budućnosti globalne ekonomije i dalje pritišću cijene bitcoina pa je trenutno indeks Crypto Fear and Greed solidno u zoni straha, u kojoj je zarobljen od početka prosinca

Unatoč kratkom porastu cijena na tržištima nakon nedavnog sastanka Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC), na kojem je predsjednik Feda Jerome Powell naznačio da će kamatne stope za sada ostati niske, cjelokupno raspoloženje na kriptotržištu i dalje nije sjajno, signalizirajući da bi 2021. mogla završiti u medvjeđem tonu.

U nedavnom izvješću Delphi Digitala analitičari su primijetili da cijena bitcoina (BTC) pomno prati promjene u raspoloženju tijekom pada tržišta i često može potrajati neko vrijeme prije nego se trend preokrene. Delphi Digital je dalje rekao da trenutna tehnička postavka za BTC nije obećavajuća, posebno nakon što je cijena pala ispod 200-dnevnog eksponencijalnog pokretnog prosjeka i u procesu je testiranja svog 200-dnevnog jednostavnog pokretnog prosjeka.

Slična postavka je viđena nakon velikog povlačenja tržišta u svibnju 2021., a tada su morala proći dva mjeseca prije nego što je BTC uspio odbiti prema gore.

Poklapanje s tržišnim povlačenjem u svibnju te nedavnom slabošću i nestabilnim tržišnim uvjetima povećanje je količine transakcija stabilnih kovanica.

Obujam transakcija 14. prosinca porastao je na 57 milijardi dolara dok je dnevni prosjek konstantno bio između 10 i 20 milijardi dolara. Sličan porast volumena stablecoina primijećen je tijekom povlačenja u svibnju, što je navelo Delphi Digital da upozori da bi i BTC i ether (ETH) mogli značajno oscilirati do kraja godine, piše Cointelegraph.

Nestabilno tržište

'S obzirom na to, najvjerojatniji put naprijed je nestabilnije/bočno kretanje cijena na kraju godine, iako bi svaki veliki događaj smanjenja rizika ili skok volatilnosti koji kažnjava rizičnu imovinu vjerojatno povukao i BTC i šire kriptotržište.'

Slično očekivanje nestabilnih tržišta izrazila je i kriptoanalitička tvrtka Jarvis Labs, također ukazavši na neke rane signale 'dolaska' prema širokom spektru podataka.

Jarvis Labs je istaknuo dokaze koji pokazuju da maloprodajni trgovci kupuju tijekom nedavnog pada, ali i druge znakove koji upućuju na to da se veliki igrači okupljaju u trenutnom rasponu. Ipak, analitičari su također primijetili da je kratkoročna ostvarena cijena vlasnika 53.000 dolara i preporučili oprez trgovcima 'dok se ova razina ne preskoči'.

Ukratko, Jarvis Labs je izjavio da je 42.000 dolara sada lokalno najniže mjesto za BTC, ali je upozorio da uskoro treba vratiti razinu od 53.000 dolara. Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta sada iznosi 2,233 bilijuna dolara, a udjel bitcoina je 40,6 posto.