duboko podzemlje

[FOTO] Procvjetalo ilegalno rudarenje kriptovaluta u Kini, evo kako se sve snalaze

18.12.2021 u 18:54

Bionic
Reading

Iako je kineska vlada ove godine s nekoliko odluka gotovo potpuno suzbila legalno korištenje i rudarenje kriptovaluta, nije uspjela spriječiti ono što se događa u podzemlju

Više izvora reklo je CNBC-u da je čak 20% svih svjetskih rudara bitcoina ostalo u Kini. To je daleko od vrhunca od oko 65% do 75% globalnog tržišta, ali je znatno više od službene procjene Sveučilišta Cambridge koja trenutno udio Kine procjenjuje na - nula.

Podaci kineske tvrtke za kibernetičku sigurnost Qihoo 360 pokazuju da se čini da je podzemno rudarenje kriptovaluta itekako živahno u Kini. U izvješću za studeni, istraživačka je grupa procijenila da u Kini u prosjeku dnevno postoji 109.000 aktivnih IP adresa za rudarenje kriptovaluta. Većina tih adresa, prema izvješću, nalazi se u provincijama Guangdong, Jiangsu, Zhejiang i Shandong.

CNBC donosi priču Kirka koji rudari bitcoin u kineskoj pokrajini Sichuan, svaki dan se nadajući da ga vlasti neće uhvatiti.

Poput drugih kripto rudara koji su otišli u podzemlje otkako je Peking razbio industriju ranije ove godine, Kirk - koji je zbog sigurnosti tražio da ga se zove samo nadimkom - je postao iznimno kreativan kako bi izbjegao otkrivanje.

Kirk je svoju rudarsku opremu proširio na više lokacija tako da se nijedna operacija ne ističe na električnoj mreži u zemlji. Također je otišao "iza brojila", crpeći struju izravno iz malih, lokalnih izvora energije koji nisu spojeni na veću mrežu, kao što su hidrocentrale. Poduzeo je korake da sakrije svoj geografski digitalni otisak.

Kirk kaže za CNBC da je navikao "zaobilaziti regulativu" kada je u pitanju vođenje posla u Kini, ali posljednjih šest mjeseci stvarno je donijelo nezabilježene izazove.

"Nikad ne znamo u kojoj će se mjeri naša vlada pokušati obračunati s nama u namjeri da nas doslovce - izbriše s lica zemlje", rekao je Kirk.

U Kirkovom slučaju, većina njegovih platformi radi na hidroelektranu. Posjeduje dva rudarska mjesta u Sečuanu. Jedan ima snagu od 12 megavata, a drugi osam megavata. Kirk kaže da se u Kini rudnik koji je iznad jednog megavata na jednoj lokaciji sada smatra velikim.

Većina ilegalnih rudara sada se okreće rudarskim bazenima kao još jednom načinu da sakriju svoje tragove, pridružujući se rudarima kriptovaluta iz cijelog planeta kako bi kombinirali svoju računsku snagu. Iako su mnogi rudarski bazeni najavili obustavu usluga unutar Kine, više izvora kaže CNBC-u da neki strani bazeni još uvijek potpisuju kineske rudare.

  • +2
Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Backyard Productions / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako je Kina u više navrata pokušala suzbiti kriptovalute tijekom posljednjih godina, čini se da je ovaj napad na kriptovalute drugačiji iz nekoliko važnih razloga.

Kao prvo, Kini nedostaje električne energije, resursa od vitalnog značaja za proces rudarenja bitcoina. Zemlja se suočava s najvećom nestašicom energije u posljednjem desetljeću, što je rezultiralo nestankom struje.

Peking je također jasno dao do znanja da rudarenje kriptovaluta stoji na putu njegovim agresivnim klimatskim ciljevima, budući da se zalaže za postizanje neutralnosti ugljika do 2060. U studenom je glasnogovornik vlade Meng Wei osudio rudarenje bitcoina, nazvavši to "izuzetno štetnom" praksom i obećavši strože mjere izvršenja.

Izvor: tportal.hr / Autor: YouTube

Važan razlog rata protiv kriptovaluta jest i digitalni juan. Zemlja testira vlastitu digitalnu valutu središnje banke, što bi vladi moglo dati veću moć za praćenje potrošnje u stvarnom vremenu.

Otežavanje transakcija u suparničkim kriptovalutama moglo bi biti dio većeg plana za osiguravanje usvajanja ove nove digitalne valute središnje banke.