KSENOFOBIJA I DISKRIMINACIJA

DORH zatražio da policija ispita slučaj 'Makarskog primorja'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 28.07.2011 20:25
  • Objavljeno 28.07.2011 u 19:50
Makarsko primorje

Makarsko primorje

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

DORH je zatražio od policije da utvrdi je li Ivo Ćurković spornim komentarom 'Gosti koji su višak' povrijedio Zakon o suzbijanju diskriminacije

Makarska općinska odvjetnica Biljana Puharić zatražila je od lokalne policije da se ispita novinar i utvrdi radi li se o kaznom djelu rasne i druge diskriminacije ili je u pitanju samo prekršaj, javljaju HTV i dnevnik.hr.

Makarska sa 100 godišnjom tradicijom turizma, nikad nije dijelila goste ni po kojoj osnovi, svi su nam gosti uvijek dobrodošli, istaknuo je direktor makarskog Turističkog ureda Davor Glavina navodeći da je danas imao više od pedesetak poziva iz domaćih i medija iz Bosne i Hercegovine zbog sramotnog napisa o gostima iz BiH u tjedniku 'Makarsko primorje'.

'Makarska sa 100 godina turizma, nikada, ali doista nikada, nije dijelila goste po rasi, nacionalnosti, vjeroispovijesti i novčaniku. Svi su nam gosti dobrodošli, i u Makarskoj nema prekobrojnih kao ni viška gostiju, jer gradu turista uvijek nedostaje', kazao je novinarima Glavina.

Ocijenio je kako je nedavni napis u tjedniku o 'Makarsko primorje', pod naslovom 'Gosti koji su višak' (o vikend gostima iz BiH), uvredljiv s aspekta turizma, a može ga napisati samo netko tko nema pojma što je turizam.

Glavina je naveo kako je zbog neprimjerene poruke u tom tjedniku, koja šteti turističkoj Makarskoj, gradu koji živi od turizma, danas imao više od pedesetak poziva od gotovo svih bosansko hercegovačkih tv kuća kao i većine tamošnjih vodećih elektronskih i tiskanih glasila te broje pozive iz hrvatskih medija koji su tražili osvrt na sramotni napis i naslovnicu makarskog tjednika.

Inače, u tekstu u 'Makarskom primorju' o gostima iz BiH, koji vikendom dolaze na jednodnevne izlete, govori se kao o 'kampanjskim gostima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati'.

Tjednik, uz ostalo, navodi kako se vikendi ljetom pretvaraju u pohode stanovništva susjedne Bosne i Hercegovine na plaže Makarskog primorja, deseci i stotine autobusa prevoze susjede kako bi se sunčali, kupali i osvježili na moru i na plažama, sve to za vrlo mali novčani iznos. Navodeći da ti gosti gotovo ništa ne troše, u tekstu se tvrdi da 'od ovakvih gostiju nitko nema nikakve koristi', te da se 'sve svodi na to da su ovakvi gosti opterećenje bez ikakve koristi lokalnoj zajednici ili onima koji se bave turizmom'.

HND: Rasizam 'Makarskog primorja'

Hrvatsko novinarsko društvo priopćilo je da je šokirano neviđenim rasističkim medijskim napadom lista 'Makarsko primorje' protiv gostiju iz BiH. 'Tjednik 'Makarsko primorje' u cijelosti financira grad Makarska, a pokrenut je prije nekoliko godina da bi poslužio HDZ-u u lokalnoj predizbornoj kampanji. Profesionalna i ljudska odgovornost svakako bi nalagala da glavni urednik tog lista Ivo Ćurković smjesta da ostavku, a nema nikakve sumnje da bi bilo normalno da odstupi barem netko od makarskih dužnosnika koji predstavljaju vlasnike i financijere te gadarije', stoji u HND-ovom priopćenju.

'Vrijeđanje drugih, onih koji im nisu po volji, uobičajilo se u 'Makarskom primorju', pa nije uopće iznimka, i to na račun građana Makarske. Umjesto objektivnog informiranja o događajima u Makarskom primorju, očito je nekima važnije da im list posluži u nekim regionalnim politikantskim obračunima', zaključuje HND.

Veleposlanstvo BiH: ocjene o gostima iz BiH uvredljive

Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine (BiH) smatra uvredljivima i neprihvatljivima ocijene iznesene u tekstu koji je pod naslovom 'Gosti su višak' objavljen u tjedniku 'Makarsko primirje'.

Veleposlanstvo navodi da su ocjene u tom tekstu izazvale ogorčenje bosansko-hercegovačkih građana.

'Ne želimo kvalificirati stav autora vezan uz stupanj kulture gostiju iz BiH niti ocjenu o njihovoj potrošnji jer autor teksta zaboravlja da su gosti iz BiH bili desetljećima najbrojniji gosti Makarske i da su punili privatne i druge kapacitete tog grada pored svojih odmarališta na području Makarske i bili uvijek, pa i danas, rado viđeni', priopćilo je bosansko-hercegovačko Veleposlanstvo.

Gosti iz BiH, kažu u Veleposlanstvu, mogu ljetovati i u drugim mjestima Dalmacije ali postoji i drugi motiv, a to je dugogodišnja tradicija odmora u mjestima Makarske rivijere, što je, navode, utjecalo na razvoj Makarske rivijere i drugih mjesta, a što autor teksta ne želi znati.

'Očekujemo da će sami stanovnici Makarske imati što reći autoru tog krajnje neprihvatljivog teksta koji ne doprinosi razvoju dobrih odnosa BiH i Republike Hrvatske, danas potvrđenih čestim susretima najviših dužnosnika dviju država', stoji u priopćenju Veleposlanstva, u kojem smatraju da istup jednog pojedinca ne može utjecati na stav građana BiH prema stanovništvu Makarske niti na odnose širih razmjera.

U tekstu o gostima iz BiH, koji vikendom dolaze na jednodnevne izlete, govori se kao o 'kampanjskim gostima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati'. U tekstu se tvrdi da od takvih gostiju nitko nema nikakve koristi, te da se sve svodi na to da su ovakvi gosti opterećenje bez ikakve koristi lokalnoj zajednici ili onima koji se bave turizmom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!