Lažni invalid?

DORH pokrenuo istragu protiv Šundova, Opara bjesni na novinare: 'Nisam ja moralni arbitar'

20.10.2017 u 13:30

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv Jure Šundova, predsjednika splitskog Gradskog vijeća i prvog suradnika Željka Keruma, kojega se sumnjiči za kaznena djela prijevare jer je navodno krivotvorio medicinsku dokumentaciju i lažno se prikazao kao 30-postotni ratni invalid

Splitska policija prije mjesec dana protiv njega je podnijela kaznenu prijavu uz sumnju da je oštetio gradski i državni proračun za 103 tisuće kuna, no Županijsko državno dvjetništvo je nakon postupka utvrdilo da je šteta mnogo veća: 20.655 kuna na ime osobne invalidnine u 2006. i 2007. godini, te čak 248.120,73 kune za razdoblje od 2008. do 2016. godine, kada je koristio porezne olakšice namijenjene ratnim invalidima.

Sumnja se da je Šundov krivotvorio medicinsku dokumentaciju. Rješenje o pokretanju istrage je nepravomoćno, a ukoliko postane pravomoćno označit će i službeni postupak protiv predsjednika Gradskog vijeća Splita.

  • +12
Gradsko vijeće Splita Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Na posljednjoj sjednici dio oporbe zatražio je da se izjasni o kaznenoj prijavi, no Šundov je to odbio. Zatražena je i njegova smjena, ali protiv toga glasovali su vijećnici HDZ-a, Kerumovog HGS-a, zatim dio SDP-ovaca, te jedini HNS-ovac.

Sam Šundov i dalje odbija konkretno govriti o skandalu, Kerum se ne odaziva novinarima, a splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara silno se iživcirao kada mu je to pitanje postavljeno uoči predstavljanja projekta izgradnje novog poduzetničkog inkubatora.

'Da, i? Nekoliko sam puta kazao da bilo koji građanin Republike Hrvatske, kada bude osuđen za neko djelo, mora snositi odgovornost', kazao je Krstulović Opara.

Novinari su ipak inzistirali i na kategoriji moralne odgovornosti i politike higijene.

  • +9
Andro Krstulović Opara predstavio listu za izbore Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

'Nisam sudac, niti moralni arbitar, a o političkoj odgovornosti ćemo razgovarati i čuti što protagonisti imaju za kazati. Imam svoje stajalište koje je nepromijenjeno: dok se bilo kojem političaru ili javnoj osobi ne dokaže krivnja, smatram da nismo oni koji ćemo ikoga osuđivati', dodao je.

Splitski gradonačelnik potom je s govornice sasuo paljbu po medijima koji 'inzistiraju na krivim vijestima', požalio se da mu se od pet postavljenih pitanja samo jedno odnosilo na sjajan projekt poduzetničkog inkubatora, a zatim odjurio iz dvorane ni ne poslušavši ostale govore.