AFERA OTOK ZNANJA

DORH podnio istražni zahtjev protiv Grgića s HRT-a

02.03.2010 u 14:36

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podnijelo je istražni zahtjev protiv troje hrvatskih državljana - Siniše Grgića, Davora Lauca i Mare Musaldin - te francuskog državljanina Guya Maranzana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici tijekom 2008. godine u Dubrovniku i Zagrebu, koristeći se ovlastima odgovorne osobe trgovačkog društva, pri zaduživanju i raspolaganju sredstvima mimo interesa društva i na njegovu štetu drugoj pravnoj i fizičkoj osobi priskrbili sredstva u ukupnom iznosu od oko 4.387.770 kuna.

Iza šturog priopćenja DORH-a zapravo se krije priča o aferi Koločep – otok znanja.

Podsjetimo, sve je počelo 2005. kada je neprofitna ustanova Otok znanja (osnivači tvrtke u vlasništvu Siniše Grgića, Davora Lauca i Željka Markote) na natječaju pobijedila u konkurenciji izdašnijih ponuda Gorana Štroka i Emila Tedeschija.

Zbog posebnosti projekta navedeni trojac dobio je infrastrukturu puno jeftinije - oko 33 milijuna kuna - ali projekt nikad nije zaživio.

U međuvremenu su se razišli, Grgić i Lauc na jednu stranu, a Markota na drugu, i dvojica prvonavedenih uz pomoć Mare Musaldin, direktorice hotela i tadašnje ravnateljice ustanove, bez Markote kreću u zaduživanje hotela Koločep.

DORH sada sumnja u zakonitost HFP-ove odluke iz 2005. Sporno im je, između ostalog, to što je od 14 ponuda izabran baš Otok znanja premda osnivači nisu mogli jamčiti da će ispuniti obećanja o ulaganju 200 milijuna kuna.